Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu får Göteborg sitt eget LAN-party

Helgen 31 mars till 2 april slår Hexis upp portarna för alla spelsugna.

Göteborg har länge varit en stad fylld av evenemang för spelintresserade. Varje år, med undantag för 2016, lockas entusiaster av gamla spel till bland annat Retrospelsmässan. Men Göteborg har inte allt för ofta varit en plats för de som vill spela mot varandra i gigantiska turneringar. Senaste gången det hände var när Dreamhack år 2009 gästade staden. Fram tills nu, det vill säga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Har över 700 platser

Under helgen den 31 mars till 2 april arrangeras nämligen LAN:et Hexis som välkomnar alla spelintresserade. Det spelar ingen roll om du är proffs, nybörjare eller bara intresserad – Hexis har något för alla smaker. Och med över 700 platser kvalar evenemanget in som Västsveriges största spelturnering.

Bygger på vänlighetskodex

Spelfesten arrangeras i samarbete med Göteborgs Stad, Prioritet Serneke Arena och Respect All Compete – en hederskodex framtagen av Sverok som är Sveriges största förbund för spelintresserade. På menyn står spelturneringar, prova-på-aktiviteter, föreläsningar om problematiken med spelkulturen och hur man kan lösa den, samt mycket mer. Och den röda tråden är jämställdhet, schysst spelatmosfär och respekt för varandra.
– Hexis bygger på kodexen Respect All Compete. När vi formade LAN:et tog vi boken och byggde det utifrån den, berättar Max Horttanainen som projektledare för Hexis och medlem i organisationen Pink Orange.

Alla är välkomna – oavsett bakgrund

Max Horttanainen förklarar att man vill ha schyssta spelomgångar utan svordomar och kränkningar. Alla ska känna sig välkomna, trygga och delaktiga, oavsett ålder, kön och bakgrund. Andan avspeglas också i den arbetsgrupp på fem personer som format Helix där den yngsta medlemmen är 14 år och den äldsta 26 år. Totalt 40 personer kommer att jobba under helgen där sju personer klassar sig själva som annat än män.
– Spelkulturen har alltid varit väldigt mansdominerad, speciellt vid turneringar som denna, berättar Max Horttanainen. – Därför är det kul att vi fått med så pass många icke-män. Det är inte perfekt men bättre än många andra liknande evenemang, säger han.

Ideella krafter bakom satsningen

Skådeplatsen för LAN:et är nybyggda Prioritet Serneke Arena. Här kommer besökarna kunna sova över i klassrummen och på invigningsdagen spelar bandet Art Nation som även skrev och framförde Gothia Cups VM-låt i somras. Samtliga som jobbar under Hexis gör det dock ideellt.
– Vi gör det för att det är kul, säger Max Horttanainen.

Vilka spel kommer ni ha turneringar i?
– CS:GO, Hearthstone, Overwatch, Rocket League och League of Legends. Det blir massor av schyssta priser, avslutar Max Horttanainen.