Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Nu blir Iphone röd

Under eftermiddagen har en av världens mest populära mobiltelefoner fått en ny stil.

Det var under eftermiddagen som amerikanska teknikjätten Apple avslöjade ett helt nytt färgval till sina populära smarta telefoner Iphone 7 och Iphone 7 Plus – nämligen rött. Färgvalet är en del av kampanjen Red där en del av vinsten går till hiv- och aidsforskning.

Har tidigare släppt musikspelare i röd färg

Apple har för vana att delta i Red. De har under många års tid släppt röda versioner av sina musikspelare Ipod, men detta är alltså första gången den smarta telefonen går att få i färgen. Än går Iphone 7 i rött inte att köpa, men av Apples hemsida att döma kommer förhandsbokningarna att öppna på fredag 24 mars.

LÄS MER: 15 saker du inte visste du kan göra med din Iphone

Här är fler Red-deltagare

Förutom Apple, har bolag som Nike, Hallmark och kafékedjan Starbucks stöttat Red. Men kampanjen sträcker sig längre än så – rockbandet The Killers släpper exempelvis en ny julsång varje år där intäkterna går till Red. Även tidningen The Independent är en nära partner till initiativet.

Kritik mot Red

Red arrangerades för första gången i januari 2006 och då i samarbete med World Economic Forum (WEF). Initiativet frontades då av U2-sångaren och talkshow-värden Oprah och Apple hoppade på tåget i oktober samma år. Men allt är inte guld och gröna skogar – Red har nämligen fått kritik för att vara ett ineffektivt program och jämförts med direktfinansierad välgörenhet, där sistnämnda drog in mer pengar till forskning mot hiv och aids. Vidare har det sagts att Red uppmanar till konsumtion, vilket i det långa loppet är direkt skadligt för miljön.

LÄS MER: Här är alla iphone-telefoner genom åren

Då släpps telefonen

Iphone 7 Red och Iphone Red Plus släpps med 128 och 256 gigabyte lagringsutrymme och säljs så länge lagret räcker. De gamla färgvalen kommer också finnas kvar. Förutom telefonen, lanserar Apple även nya armband till smarta klockan Apple Watch.