Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu blir det mer än dubbelt så dyrt att gå på museum

Från och med årsskiftet höjs priset på årskortet till stadens museer från 40 kronor till 100 kronor. Det blev klart idag när kulturnämnden tog beslut om 2018 års budget. – Vi gör det här för att behålla kvaliteten för besökarna, säger Britta Söderqvist som är sektorchef på Göteborgs kulturförvaltning.

Den 1 januari blir det mer än dubbelt så dyrt att besöka stadens museer. Priset för ett årskort ökar nämligen från 40 kronor till 100 kronor per person. Barn och ungdomar upp till 25 år får fortsatt fritt inträde.

Anledningen är att Kulturförvaltningen vill kunna hålla hög kvalitet och förstärka ekonomin.

– Diskussionen är inte ny. Vi hade den även förra året men det var först nu som beslutet kunde tas, säger Britta Söderqvist som är sektorchef på Göteborgs kulturförvaltning.

Lågt pris nationellt sett

Hon förklarar att 100 kronor fortfarande är ett väldigt lågt pris, speciellt med tanke på att det inkluderar entré för ett helt år.

– Ser man rent nationellt så har 67 procent av alla museer i landet en entréavgift. Den ligger sällan under 60 kronor per gång. Vi kommer även erbjuda det, men för 40 kronor mer får man ut fler besök.

Besökarna positiva

I priset ingår entrén till Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet. Tidigare har även Göteborgs Naturhistoriska museum ingått men då det inte ägs av staden, är det upp för en diskussion om samarbetet ska fortsätta.

Britta Söderqvist tror inte att höjningen blir något större problem. Hon berättar att man fört en dialog med besökare och att de rent generellt varit positiva.

– Många är förstående för att mer pengar behövs, säger Britta Söderqvist.