Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jönssonligan är tillbaka – den här gången med David Sundin som Dynamit-Harry, Anders "Ankan" Johansson som Vanheden, Hedda Stiernstedt som Doris och Henrik Dorsin som Sickan.

Nu är Doris med på riktigt i Jönssonligan

En nytappning med 2018-känsla och samtidigt en flirt med det förflutna: Sickan, Harry, Vanheden och Doris är tillbaka för att begå nya brott.

2015 hade "Jönssonligan – den perfekta stöten" premiär, en mörkare och mer actionfylld version än de första filmerna från 80-talet. I den kommande Jönssonligan-filmen, som fortfarande inte har något officiellt namn, ligger fokus i stället på värme och humor.

För regin står Tomas Alfredson, som ligger bakom filmer som "Låt den rätte komma in" och internationellt hyllade "Tinker tailor soldier spy". Henrik Dorsin spelar hjärnan bakom gänget, Sickan, Anders "Ankan" Johansson tolkar vapendragaren Vanheden, David Sundin syns i rollen som Dynamit-Harry och "Vår tid är nu"-stjärnan Hedda Stiernstedt spelar Doris.

- Det känns som att vi är i väldigt trygga händer, Tomas Alfredson är "a man with a plan", han vet vad han gör och nöjer sig inte med det lilla, säger Henrik Dorsin när TT besöker inspelningarna i Norrköping.

"Det tuffaste"

Exakt vad filmen handlar om vill skådespelarna inte avslöja, mer än att gruppen utför olika kupper med varierad framgång. Ytterligare någon rollfigur från förr kan också dyka upp.

Men hur är det egentligen att göra en ny version på en gammal kultförklarad svensk klassiker?

- Det är nog det tuffaste med det här, att väldigt många har Jönssonligan i ryggraden, det känns nästan som att de på förhand kommer att vara lite besvikna om det inte är exakt samma, säger David Sundin.

Den nye Sickan har mustasch och är inte lika arg som i Gösta Ekmans rolltolkning, medan Vanheden har övergett kavajen samtidigt som han har ett större mått av tvivel inom sig.

Störst förändring är det däremot i rollen Doris – nu får hon faktiskt vara med på riktigt.

- Doriskaraktären var verkligen tvungen att bli mer 2018, nu är hon mycket mer delaktig. Jag älskar den gamla Doris, men hon behövde uppdateras, berättar Hedda Stiernstedt.

Behöver varandra

Stiernstedt är inte bara den enda kvinnan i Jönsson-kvartetten, hon är också den enda av de fyra skådespelarna som inte kommer från humorvärlden.

- Det är såklart en sak som har korsat mina tankebanor en hel del, att alla andra kommer från humorn, men jag får lita på Tomas omdöme och att jag är här av en anledning, säger Hedda Stiernstedt.

Innan det var dags för inspelning gav regissören Tomas Alfredson skådespelarna en hemläxa – att kolla på Beatlesfilmen "Eight days a week" – som handlar om hur saker och ting växer när man gör dem tillsammans.

- Det ska liksom kännas som att de tycker om varandra även om de är ovänner. Varför hänger de ihop? För att de behöver varandra, säger Henrik Dorsin.