Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The Tallest Man On Earth gör två Sverigespelningar i höst, släppte nyligen ep:n "When the bird sees the solid ground" och arbetar på en ny skiva.

"Nu är det slut på uppbrottslåtar"

Nu är det slutskrivet om separationer för The Tallest Man On Earth. Men innan han lämnar ämnet bakom sig gör han två Sverigespelningar med material från den senaste ep:n – där han grävt ner sig i känslan ordentligt.

Bakom artistnamnet The Tallest Man On Earth döljer sig Kristian Matsson från Dalarna. Sedan solodebuten 2006 har han vunnit mark internationellt och pendlar nu mellan gården i Gagnef och bostaden i Brooklyn.

Men efter att ha tillbringat för mycket tid med resväskan i handen ville Kristian Matsson göra någonting nytt, utmana sig själv. Det blev starten för videoprojektet "When the bird sees the solid ground", som även resulterade i en ep.

Projektet påverkades starkt av att Kristian Matsson var med om en separation – men trots all turbulens som kom med det, valde han att fortsätta, och det ordentligt.

- Även om jag utvecklades till en glad och stark person ganska snabbt, bestämde jag mig för att ta mig friheten att bara fokusera på de svagaste punkterna i ett uppbrott. Det blev en otroligt ledsam serie, fem ledsamma låtar, säger han och tillägger:

- Det var en idiotisk idé för det var jättejobbigt att vara i den världen. Dessutom framför kameran.

Annorlunda på scenen

Nu gör han två spelningar i Sverige innan han, via Oslo, åker vidare mot en USA-turné. Livespelningarna beskriver han som det centrala i allt han gör, viktigast av allt är publikkontakten.

- Man kan tycka att jag spelar en roll på scenen eftersom att jag är så annorlunda där jämfört med i vanliga fall, men där känner jag mig som den jag vill vara. På gatan kan man inte titta folk i ögonen på samma sätt, man håller sig till de invanda mönstren. På scenen finns det inga sådana regler. Nu blir det lite zenbuddistiskt, men om jag spelar en spelning där det inte är någon publik, har den verkligen hänt? säger han.

Ingen skämskudde

Med sig på spelningarna har Kristian Matsson en speciell ljusrigg, som just nu befinner sig i hans lada i väntan på en publik.

- Vi ska försöka skapa en värld där vi spelar några av de nya sorgsna låtarna. Sedan känner jag inte längre lika mycket skämskudde för några av de gamla låtarna som jag inte har spelat på länge, berättar han.

Efter att ha avklarat ep:n blickar han vidare. Nu har Kristian Matsson börjat skriva för sin kommande skiva, och han har många låtidéer på gång. Exakt hur det slutar vill han inte spekulera i, men en sak är säker.

- Jag kände vid den sista låten (på ep:n) att "nu är det slut på uppbrottslåtar". Det låter som att jag är med om separationer hela tiden. Jag tror inte att jag är med om det mer än andra, men jag har skrivit om det genom hela min karriär.