Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungen har ändrat i Svenska Akademiens stadgar. Arkivbild.

Nu är det möjligt att lämna Svenska Akademien

Kung Carl XVI Gustaf har ändrat i Akademiens stadgar. Nu är det formellt möjligt att lämna institutionen på egen begäran.

Kungen har i samråd med Akademien på onsdagen infört en ny punkt i stadgarna som gör det möjligt för ledamöter att träda ut ur Akademien. Det meddelar hovet i ett pressmeddelande.

"Ledamot äger utträda ur Akademien. Anmälan därom görs skriftligen till Akademien", står det i den nya bestämmelsen.

Akademien kan numera också besluta att den ledamot som inte deltagit i institutionens arbete på två år ska anses ha utträtt. Perioden kan inte ses retroaktivt utan börjar gälla nu när de nya stadgarna är införda.

Kungen, som är Akademiens höge beskyddare, kommenterar också turerna i ett uttalande:

"Jag har med stor oro följt utvecklingen i Svenska Akademien under den senaste tiden. Det är nu angeläget att ett arbete inleds för att återskapa Akademiens förutsättningar att verka i sina viktiga uppgifter och återvinna sitt förtroende. Det förtydligande som jag nu beslutat om kommer förhoppningsvis kunna bidra till detta."

Han säger vidare att det är Akademiens eget ansvar att "vidta nödvändiga åtgärder", samtidigt som han säger sig vara villig att stödja Akademiens arbete med detta.