Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det klart – Spice Girls återförenas

Spice Girls återförenas igen i en stor internationell turné nästa år. Men alla är inte med.

Det är The Sun som avslöjar att en av världens största grupper genom tiderna ska återförenas nästa år i en jubileumsturné. Då är det nämligen 20 år sedan som Spice Girls slog igenom.

– Det ligger rätt i tiden, vi som lyssnade på dem har vuxit upp och Spice Girls har blivit nostalgi, säger Elin Steen som är programledare för Digilistan i P3 och var ett stort Spice Girls-fan på 90-talet.

– På den tiden gjorde de något helt nytt. Det var starka tjejer med helt olika personligheter som vågade göra sin egen grej, säger hon och GP:s musikrecensent Daniel Claeson håller med.

– De var inte rädda för att ta plats och det var första gången en kvinnlig grupp bestod av så starka karaktärer. Trots att de var en kommersiell produkt så kändes det genuint och äkta, säger han.

Kulturjournalisten Tara Moshizi berättar att Spice Girls var en inspiration för henne som ung kvinna.

– De gick emot normer för hur kvinnor ska vara; de bad inte om ursäkt och tog plats på ett självklart sätt, säger hon.

Enligt The Sun fattades ett hemligt beslut om en återförening vid ett möte förra månaden. Men på turnén kommer det att saknas en medlem – Victoria Beckham.

– Det kommer absolut att påverka. Det finns otroligt många band som turnerar med bara ett fåtal medlemmar men det blir en mycket större grej om hela bandet samlas, säger GP:s musikrecensent Daniel Claeson.

Men Tara Moshizi tror att Spice Girls är tillräckligt stora för att en medlems bortfall inte ska ha någon betydelse.

– Victoria Beckham var inte den mest populära medlemmen och jag tror att riktiga fans kommer att vilja se dem ändå. Men jag tror att det är just nostalgin som lockar, de som lyssnade på Spice Girls på 90-talet är de som kommer att vilja se dem nu, säger hon.

Det är inte första gången som supergruppen ställer sig på en scen igen efter splittringen. Senast var under avslutningsceremonin för OS i London för tre år sedan. Då var alla samlade.

Spice återförenades även för en turné 2007 men Elin Steen berättar att det inte var så lyckat.

– Då var inte Geri Halliwell med och det kan vara därför, att det inte blir samma sak när en medlem saknas. Risken finns att det blir samma sak igen, säger Elin Steen.

GP berättade nyligen att Mel B hade förhoppningar om att samla trupperna och hitta på något nästa år. Uttalandet om "nu eller aldrig" i amerikanska Today show drog genast igång spekulationerna. Uppgifter tyder också på att det blir lönsamt för Scary, Sporty, Ginger och Baby. I runda slängar kan de tjäna 135 miljoner kronor.

Lyssna på: Podcasten Coverville har samlat ett antal tolkningar av Spice Girls-låtar samt kända sånger som medlemmarna själva har gjort covers på.

The Sun skriver att det finns en stor efterfrågan på att gruppen ska återförenas och tidningens källa förklarar att dörren fortfarande är öppen för Posh om hon ändrar sig. Men GP:s musik recensent Daniel Claeson tror inte att intresset för turnén kommer att vara särskilt stort.

– 2007 var efterfrågan också stor men när det väl blev dags så var intresset ganska svalt. De var fantastiskt bra på sin tid men jag tror att folk har gått vidare, säger han.

Det var 1996 som Spice Girls fick sitt genombrott med singeln Wannabe och sedan dess har de sålt mer än 85 miljoner skivor världen över.

– Jag minns fortfarande första gången jag hörde Wannabe, jag tyckte att det var det coolaste jag sett. Jag blir fortfarande lite pirrig när jag hör den idag, säger Tara Moshizi.

Och Elin Steen och Daniel Claeson menar att det var just hitsen som är den största anledningen till att intresset för bandet lever kvar.

– Det var catchig, rolig musik som var lätt att ta till sig. Bara det faktum att vi i dag 20 år senare fortfarande sjunger med i låtarna visar på hur stora de var, säger Elin Steen.

– Det fanns ju ingen större än dem på den tiden, säger Daniel Claeson.

Sandra Beijer är bloggare, författare och krönikör. Hon berättar att Spice Girls gav henne styrka och fick henne att tro på sig själv när hon var ung.

– Jag var en sökande tweenie när de fick sitt stora genombrott och fann allt jag letade efter hos dem. Jag hade aldrig sett något liknande; de var gapiga, tog plats och var allt jag önskade att jag vågade vara.

Varför tror du att de fortfarande är stora?

– Spice Girls startade en feministisk revolution på sitt sätt. Då under slutet av 1990-talet fick de otroligt mycket kritik, både av media och feminister, men jag tror verkligen de lärde massor av unga tjejer att våga säga till, våga säga ifrån och våga se ut precis som man har lust med.

Favoritlåten är Spice up your life, som "ju är en jäkla panghit".

Om Sandra Beijer ska se sina hjältar och inspirationskällor uppträda beror främst på om det går att få tag på en biljett.

– 2007, när de gjorde comeback förra gången, var det ungefär prick omöjligt. Vi får se hur det blir nu. Jag ska i alla fall försöka.

Estradpoeten Oliva Bergdahl däremot säger att Spice Girls fick henne att känna sig utanför.

– Enda grejen är jag ägnade större delen av min barndom åt att känna mig mycket utanför och mycket märklig, så för mig blev Spice Girls liksom symbolen för allt jag inte fattade. Jag ville gärna men kunde bara inte tycka om det, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.