Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Nu är det avgjort - Här är Robin Bengtssons nya motståndare i Eurovison

Storfavoriten Kristian Kostov från Bulgarien gick enkelt vidare från den andra semifinalen i Eurovision Song Contest. Mest minnesvärt var kanske ändå Rumäniens maxade show – artisterna Ilinca och Alex Florea joddlade och rappade sig rakt in i finalen.

Robin Bengtsson är sedan i tisdags klar för final i Eurovision Song Contest. Under torsdagskvällen var det så dags att utse de sista finalisterna.

Tio av arton bidrag röstades vidare och det var inga större överraskningar i resultatlistan. Semins storfavorit, Kristian Kostov från Bulgarien, gick till exempel till final utan större svårigheter.

Det gjorde också Rumänien som, i vanlig ordning, har skickat ett rejält maxat nummer till Eurovision Song Contest – Ilincas och Alex Floreas "Yodel it!" innehåller allt från joddel och rap till gigantiska kanoner och hallucinogen grafik.

Nordisk framgång

Under kvällen tävlade också två av våra nordiska grannar, Danmark och Norge. Båda två lyckades kvalificera sig för finalen.

Sedan tidigare är Finland och Island utslagna ur tävlingen.

Kvällen var däremot inte lika lyckad för den svenske låtskrivaren Joacim Persson. Tre av hans låtar var med i semifinalen, men bara en gick till final – Bulgariens "Beautiful mess".

Persson hade också skrivit Serbiens och Makedoniens bidrag.

Friade i tv

Intresset kring den andra semifinalen har annars inte varit lika stort som kring den första. Ingen av de låtar som gick vidare till final på torsdagskvällens anses ha något med slutsegern att göra – såväl experter som oddsmakare tror att det är Portugal, som gick vidare i tisdags, och Italien, som är direktkvalificerat, som gör upp om förstaplatsen.

Bulgarien tippas dock kunna knipa en topp fem-placering medan Rumänien och Nederländerna nog kan kämpa sig in bland de tio främsta på lördag.

Den andra semifinalen bjöd annars på det mesta en Eurovision-sändning väntas bjuda på – ukrainska folkmusikversioner av "Euphoria" och "Fairytale", till exempel.

Dessutom fick tv-tittarna se ett frieri – den makedonska artisten Jana Burčeskas pojkvän gick ner på knä mitt under sändningen. Med tårar i ögonen svarade hon ja.

LÄS MER: Robin Bengtsson: Jag var nog lite övertaggad

LÄS MER: Krönika - Vi stressade upp varandra av ren uttråkning

LÄS MER: Robin Bengtsson tänker gå hela vägen i Kiev

LÄS MER: Portad från Eurovision – sjöng på Krim