The Tallest Man On Earth gör två Sverigespelningar i höst, släppte nyligen ep:n "When the bird sees the solid ground" och arbetar på en ny skiva.
The Tallest Man On Earth gör två Sverigespelningar i höst, släppte nyligen ep:n "When the bird sees the solid ground" och arbetar på en ny skiva.

"Nu är det slut på uppbrottslåtar"

Nu är det slutskrivet om separationer för The Tallest Man On Earth. Men innan han lämnar ämnet bakom sig gör han två Sverigespelningar med material från den senaste ep:n – där han grävt ner sig i känslan ordentligt.

ANNONS
|

Bakom artistnamnet The Tallest Man On Earth döljer sig Kristian Matsson från Dalarna. Sedan solodebuten 2006 har han vunnit mark internationellt och pendlar nu mellan gården i Gagnef och bostaden i Brooklyn.

Men efter att ha tillbringat för mycket tid med resväskan i handen ville Kristian Matsson göra någonting nytt, utmana sig själv. Det blev starten för videoprojektet "When the bird sees the solid ground", som även resulterade i en ep.

Projektet påverkades starkt av att Kristian Matsson var med om en separation – men trots all turbulens som kom med det, valde han att fortsätta, och det ordentligt.

ANNONS

- Även om jag utvecklades till en glad och stark person ganska snabbt, bestämde jag mig för att ta mig friheten att bara fokusera på de svagaste punkterna i ett uppbrott. Det blev en otroligt ledsam serie, fem ledsamma låtar, säger han och tillägger:

- Det var en idiotisk idé för det var jättejobbigt att vara i den världen. Dessutom framför kameran.

Annorlunda på scenen

Nu gör han två spelningar i Sverige innan han, via Oslo, åker vidare mot en USA-turné. Livespelningarna beskriver han som det centrala i allt han gör, viktigast av allt är publikkontakten.

- Man kan tycka att jag spelar en roll på scenen eftersom att jag är så annorlunda där jämfört med i vanliga fall, men där känner jag mig som den jag vill vara. På gatan kan man inte titta folk i ögonen på samma sätt, man håller sig till de invanda mönstren. På scenen finns det inga sådana regler. Nu blir det lite zenbuddistiskt, men om jag spelar en spelning där det inte är någon publik, har den verkligen hänt? säger han.

ANNONS

Ingen skämskudde

Med sig på spelningarna har Kristian Matsson en speciell ljusrigg, som just nu befinner sig i hans lada i väntan på en publik.

- Vi ska försöka skapa en värld där vi spelar några av de nya sorgsna låtarna. Sedan känner jag inte längre lika mycket skämskudde för några av de gamla låtarna som jag inte har spelat på länge, berättar han.

Efter att ha avklarat ep:n blickar han vidare. Nu har Kristian Matsson börjat skriva för sin kommande skiva, och han har många låtidéer på gång. Exakt hur det slutar vill han inte spekulera i, men en sak är säker.

- Jag kände vid den sista låten (på ep:n) att "nu är det slut på uppbrottslåtar". Det låter som att jag är med om separationer hela tiden. Jag tror inte att jag är med om det mer än andra, men jag har skrivit om det genom hela min karriär.

ANNONS
TT

Fakta: The Tallest Man On Earth

Kristian Matsson föddes i Leksand 1983, i dag bosatt i New York.

Matsson inledde sin solokarriär 2006, efter att tidigare ha varit med i indiebandet Montezumas.

Han har släppt albumen "Shallow grave" (2008), "The wild hunt" (2010), "There's no leaving now" (2012) och "Dark bird is home" (2015).

Tidigare i år gav han ut ep:n "When the bird sees the solid ground".

Nu är han aktuell med två spelningar i Sverige, den 6 oktober i Stockholm och den 7 oktober i Göteborg.

Fakta: The Tallest Man On Earth om...

Att bo i New York:

- Alla samhällsklasser är så nära inpå varandra och det ät så många kulturer, det känns som en lyx att ha det så. Det går inte allt leva i sin egen bubbla som det går att göra på andra ställen, ute o en by i Dalarna. När man lever i sin bubbla och inte ser andra, då vet man inte vad man pratar om.

Relationen till Dalarna:

- Jag kommer att försöka dö i Gagnef eller Dalarna, det är där som är hemma. Jag är uppvuxen i det, det kanske låter pekoralt men det var där jag utforskade världen, säger han.

ANNONS