Alice Bah Kuhnke, Maria Källsson och Antje Jackelén på invigningen av årets mässa. Bild: TT
Alice Bah Kuhnke, Maria Källsson och Antje Jackelén på invigningen av årets mässa. Bild: TT

Nu är det officiellt! Bokmässan 2017 har börjat

Alice Bah Kuhnke i sitt öppningstal: "Nazism är ett brott mot mänskligheten, inte en åsikt"

ANNONS
|

Än har Bokmässan inte slagit upp sina portar för allmänheten, men när invigningen hålls på torsdagen klockan 10.00 för förlagen och annat branschfolk, är luften redan dålig och sorlet så högt att musikstyckena i invigningens början knappt mäktar överrösta det. Mikrofoner till trots.

Musiken står den irländska kören Anúna för, grundad 1987 och känd för att rekonstruera medeltida keltiska ballader och blanda dessa med egna nykompositioner Till andra sångstycket får de sällskap av finländska violinisten Linda Lampenius.

Här, på Bokmässans invigning, möts alltså direkt två av mässans teman: Irland, och Finlands självständighet 100 år. Ett tredje spår,det som allas tankar går till, gör sig påmint genom de röda knappar med texterna "För allas lika värde" och "öppenhet och mångfald" som delas ut bland de femtiotalet personer som samlats för invigningen; knappar som lika gärna kunde ha varit post-it-lappar med varningar om lördagens nazistdemonstration.

ANNONS

Det är också kring det ämnet som invigningens talare främst rör sig.

Bokmässan är yttrandefrihet i praktiken

Maria Källsson, mässans vd, hälsar oss friends and booklovers välkomna till den trettiotredje Bokmässan i ordningen. Därefter går hon över till svenska.

– En bokmässa är motsatsen till en snäv människosyn med bristande humanism (…) Det är att praktisera yttrandefrihet, och att låta tankar och idéer ställas mot varandra, säger hon.

Men var går gränsen för yttrandefrihet? Och hur bemöter vi de mörka krafter som är på frammarsch, de ideologier som vi trodde var utdöda för länge sedan? Det är just sådana frågor vi ska diskutera på mässan, menar Maria Källsson.

– Det är viktigare än någonsin att vi samlas just nu. Och vi vet alla varför.

Nästa talare, ärkebiskop Antje Jackelén, berörbildningstemat på årets mässa, och menar att bildning behöver innehålla både hjärnans kalla fakta och hjärtats varma känslor i ständig dragkamp med varandra för att vara fruktbar; annars leder den lätt till arrogans.

Hon följs av Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, som vill lyfta fram det positiva i det svenska samhället från finländsk synvinkel:

– Detta land är fenomenalt. Ekonomin är på topp och kulturlivet blomstrar. Er demokrati står på mycket god grund; ni har anledning att vara stolta, säger han.

ANNONS

Nazism inte en åsikt

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, iklädd en tröja med texten ”Silence is not golden” (”att tiga är inte guld”), rundar av mötesstunden med sitt officiella öppningstal.

Det inleds med en betraktelse över Finlands och Sveriges gemensamma kulturhistoria.

– Vi har väntat på våra älskade och på förnödenheter vid samma hav, säger hon, och tillägger att det har skildrats på ett liknande sätt i båda ländernas litteratur.

Hon återknyter också till frågan om nazisternas närvaro i Göteborg under bokmässehelgen, och påminnerom att varje enskilt liv är okränkbart.

– Nazism är ett brott mot mänskligheten, inte en åsikt, säger hon; och får med det invigningens enda spontana applåd.

ANNONS