Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Britt-Marie var här" spela just nu in i Göteborg, med Pernilla August i huvudrollen. Tuva Novotny regisserar sin andra långfilm.

Novotny: Filmhistorien saknar hjältinnor

Det är aldrig försent att börja leva, inte ens efter 60. Om det handlar filmen "Britt-Marie var här", som just nu spelas in för fullt i utkanten av Göteborg.

I Göta, en bit utanför Göteborg, har det fiktiva utkantssamhället Borg tagit plats. Där spelas just nu "Britt-Marie var här" in, baserad på Fredrik Backmans succéroman med samma namn, och med Tuva Novotny som regissör.

Berättelsen tar fart när den pedantiska hemmafrun Britt-Marie, tolkad av Pernilla August, lämnar sin man sedan 40 år tillbaka, och tvingas bosätta sig i en avfolkningsort som bara har två saker – en pizzeria och ett fotbollslag.

Helt klädd i rosa står Pernilla August och väntar vid en busshållsplats med texten "Borg" ovan, omringad av ett filmteam, när TT är på plats.

- Jag har det där med antihjälte i huvudet, att man skulle kunna se Britt-Marie som en "looser". Men sedan får hon fart i sitt liv, berättar August om sin rollfigur.

"Massa bra stoff"

Men regissören Tuva Novotny ser henne som allt annat än en antihjälte.

- Jag hade en tydlig ingång när vi började för ett par år sedan, att det är mer av en hjältehistoria faktiskt. Någonstans i vår filmhistoria har man ju saknat hjältinnor och vardagshjältinnor, och det är hon ju om något, säger Novotny.

Till en början var planen att filmen skulle frigöra sig från romanen, men ju längre de kom i skaparprocessen, desto mer likt blev det.

- Vi blev varse att den här filmen är baserad på boken av en anledning, och det är för att det finns en massa bra stoff där, allra mest i Britt-Marie och hennes resa, säger Novotny,

"Situationskomik"

TT: Hur har det varit att översätta Fredrik Backmans humoristiska språk till bild?

- Jag upplever hans komik i situationer snarare än i språket, men det där är ju en individuell fråga. Men det tycker jag inte har varit svårt. Boken erbjuder många situationskomiska möjligheter, säger Novotny.

TT: Filmatiseringen av Fredrik Backmans första roman, "En man som heter Ove" blev en supersuccé på biograferna. Känner ni någon press utifrån det?

- Jag tycker det är en hjälp att det finns en välvilja och en uppmärksamhet kring Backmans författarskap. Att en av hans tidigare böcker har filmatiserats och gått så bra, det är positivt för oss. Jag tycker också att SF behandlar projektet med en stor respekt, vi får lov att skapa det universum och den filmatisering som vi vill, säger Tuva Novotny.