Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Författaren Martin Engbergs novell "Kidnappningen av Daniel Petter Jessen" är inspirerad av när Fabian Bengtsson blev kidnappad i Göteborg 2005. Bild: Jonas Lindstedt

Novell i spänningsfältet mellan verklighet och fiktion

Författaren Martin Engbergs novell "Kidnappningen av Daniel Petter Jessen" är inspirerad av när affärsmannen Fabian Bengtsson blev kidnappad i Göteborg den 17 januari 2005. GP pratar med Engberg om att skriva i relation till en verklig förlaga.

– Utgångspunkten för mig låg inte i Fabian Bengtsson utan i uppdraget att skriva en novell som utspelar sig på en plats i Göteborg under 24 timmar. Och då kom jag att tänka på Gårda. Det är en plats jag känner väl till och har bott på. Den här händelsen ägde rum samtidigt som vi bodde där.

Tycker du att man behöver ta någon särskild hänsyn när det man skriver bygger på verkliga händelser eller personer?

– Ja, men det går inte att ge några generella svar. Allt har att göra med perspektivet, hur man väljer att skriva berättelsen. Det går inte att sätta upp den typen av regler för litteraturen på förhand. Sedan tänker jag heller inte att jag skriver om Fabian Bengtsson som person, utan om själva händelsen. För mig är det en skillnad. Att skriva om honom hade jag inte gjort och det var inte det jag var ute efter.

Tror du att en läsare uppfattar en berättelse annorlunda om den vet att det är baserat på en verklig händelse?

– Ja, det tror jag. Det finns ju många verk som bygger på den spänningen. Och det är klart att en sån här novell ligger i ett spänningsfält mellan fiktion och verklighet. Man kommer att läsa det annorlunda. Och då tyckte jag heller inte att det fanns någon anledning att låtsas om att jag inte skulle ha tagit inspiration från händelsen. Det är uppenbart. Men det är lika uppenbart att det också är fiktion.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.