Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Winona Ryder spelar i "Stranger things" en ensamstående mamma vars son har försvunnit. Pressbild.

Nostalgi och mystik i hyllad serie

Sommarens stora tv-snackis är "Stranger things" – en serie full av mystik och med ett fyrverkeri av populärkulturella referenser från 80-talet. TT träffade tv-seriens skaparduo och huvudrollsinnehavaren Winona Ryder i Los Angeles.

Övertydliga influenser omfamnas sällan av kritiker. Men Netflix-serien "Stranger things" hyllas trots att den är ett ogenerat lapptäcke av filmklassiker som Steven Spielbergs "E.T." och Robert Reiners "Stand by me", samt tv-serier som "Arkiv X" och David Lynchs "Twin Peaks".

Bakom succén ligger tvillingbröderna Matt och Ross Duffer, födda 1984. De betraktar tv-serien som en kärleksförklaring till barndomens populärkultur.

- De är filmskapare som vi upptäckte genom VHS-kassetter och som är del av vårt DNA, säger Matt Duffer när han tillsammans med sin bror Ross Duffer och bland andra huvudrollsinnehavaren Winona Ryder träffar världspressen i Los Angeles.

Mystiskt försvinnande

Trots att regissörer som Steven Spielberg och David Lynch är stilmässigt olika, förenas de, enligt Ross Duffer, genom ett visst berättargrepp.

- Det handlar om alldagliga människor som får vara med om väldigt extraordinära saker. När vi växte upp var dessa våra favorithistorier, och de som fick oss att vilja göra det vi gör idag. Och när vi arbetade fram idén till tv-serien insåg vi att det fortfarande är den röda tråden i det som vi gillar mest här i världen, säger han.

"Stranger things" utspelar sig i en småstad i Indiana 1983. Winona Ryder spelar den ensamstående mamman Joyce som förtvivlat gör allt för att hitta sin son Will som försvunnit spårlöst. Parallellt försöker sonens tre bästa vänner (Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo och Caleb McLaughlin) göra samma sak. Under färden stöter de på den kryptiska flickan Eleven (Millie Bobby Brown), som tycks ha en koppling till Wills försvinnande.

Regeringsstyrda konspirationer och alternativa dimensioner vävs ihop med en berättelse om vänskap och föräldraskap.

Hyllar 80-talet

Winona Ryder känner starkt för sin karaktär.

- Jag uppskattar hennes brister och att hon är komplicerad. Och jag tycker faktiskt att hon reagerar ganska sunt på de vansinniga saker som hon utsätts för. Jag vet inte vad hon annars skulle göra, eller vad vilken förälder som helst skulle göra under liknande omständigheter.

Det är inte bara retrofilmer och tv-serier som hyllas i "Stranger things". Även andra 80-talsfenomen – som rollspelet "Drakar och Demoner" och BMX-cyklar – får rejält med utrymme. För 13-årige Gaten Matarazzo gav inspelningen ett nytt perspektiv på hur det är att växa upp i dag.

- Man ser inte längre barn cykla ihop eller umgås hemma hos varandra, säger Matarazzo.

Även om en andra säsong av serien i skrivande stund inte har bekräftats, var det under pressdagen uppenbart att en sådan är högst sannolik.

- Om vi får arbeta vidare är idén att långsamt fortsätta skala av mysteriet, säger Ross Duffer.