Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beyonce ska ha fått miljoner i utbetalning av Jay Z:s streamingtjänst Tidal på bekostnad av andra artister, enligt en norsk granskning. Arkivbild.

Norska artister tar bort musik från Tidal

Flera norska artister och ett skivbolag har bett om att deras låtar ska avlägsnas från streamingtjänsten Tidal, som ägs av hiphopstjärnan Jay Z. Tidal anklagas för att ha manipulerat sina siffror. Även i Sverige ses anklagelserna som allvarliga.

Genom den påstådda manipuleringen ska Beyonce och Kanye West ha fått flera miljoner kronor mer i royalties än de borde, på bekostnad av mindre artister.

Nu vill även svenska Stim gå till botten med de felaktiga lyssningssiffrorna.

Norska tidningen Dagens Næringsliv avslöjade tidigare i veckan att Tidal sysslat med fejklyssningar som lagts på befintliga kunders konton. Stims medlems- och marknadschef Peter Lindström säger till tidningen att man behöver få in korrekta siffror om vem som lyssnat för att kunna fördela pengarna rättvist.

- Vi ser allvarligt på anklagelserna, men vi känner fortfarande inte till alla fakta. Vi kommer titta närmare på upplysningarna vi fått, säger Peter Lindström.

Norska artisterna Biosphere, Ola Fløttum och skivbolaget Lawo Classics ska enligt norska sajten e24 ha varslat sina distributörer om att ta bort deras musik från Tidal. I skivbolagets fall handlar det om över 160 album.

Totalt rör det sig om utbetalningar som gjorts från upphovsrättsorganisationer i Sverige, Tyskland och England på 340 miljoner Euro till 290 000 upphovsmän som kan ha fördelats felaktigt, skriver Dagens Næringsliv.

Tidal har inte velat kommentera avslöjandet direkt till tidningen, men säger i ett uttalande att det handlar om en "svartmålningskampanj".