Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Oppengård Venstre Facebook

Norsk metal-stjärna invald i fullmäktige mot sin vilja

Trots att hans kampanjslogan löd "Vänligen rösta inte på mig" gick det inte vägen. Gylve "Fenriz" Nagell från metalbandet Darkthrone blev invald i fullmäktige i norska staden Kolbotn – något som nu får internationell uppmärksamhet. – Jag sa ja i tron att jag skulle hamna på 18:e plats och att jag inte skulle behöva göra något, säger Fenriz till CLVYNT.

"Vennligst ikke stemme på meg" – "Vänligen rösta inte på mig". Och så en bild på metal-musikern när han håller sin katt. Det visade sig vara en vinnande kampanj när det var till fullmäktige i norska Kolbotn 2015, en ort med cirka 9 000 invånare, där nu Fenriz sitter som suppleant i fullmäktige fram till 2019.

Förra året när historien om den ofrivillige lokalpolitikern blev sann var den inte särskilt uppmärksammad, skriver Verdens gang. Att den nu plötsligt fått internationell spridning beror på att metaldoun Darkthrone – där Fenriz är ena hälften – är albumaktuella. Historien har plockats upp av bland annat Washington Post och the Guardian.

"Blev som galna"

För tidningen CLVYNT berättar Fenriz att det inte alls var meningen att han skulle bli invald för Oppegård Venstre i kommunvalet.

– De frågade mig och jag kunde tänka mig att vara suppleant, och jag sa ja i tron att jag skulle hamna på 18:e plats och att jag inte skulle behöva göra något. Men folk blev som galna, säger Fenriz, som berättar att han inte var helt nöjd med beskedet om att han blivit invald.

– Det är trist. Det är inte heller bra betalt. Men nu är jag en lokalpolitiker. Norge är ganska litet så när du är det är du väldigt "lokal". Jag är mitt samhälles stöttepelare, säger Fenriz och skrattar. 

Darkthrone debuterade på 90-talet och består förutom Fenriz av Ted "Nocturno" Skjellum.