Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Med utgångspunkt från Röhsskas utställning Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts modedonation, ifrågasätter projektet Bara allt vad som egentligen menas med "bara det bästa".

Normkritik som sommarjobb

Med utgångspunkt från Röhsskas utställning Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts modedonation, ifrågasätter projektet Bara allt vad som egentligen menas med "bara det bästa".

I en utställning och fyra filmer har projektet Bara allt valt att titta med normkritiska ögon på den klänningsdominerade modeutställningen Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts modedonation. Bakom arbetet står bland annat Liam Alves Powell, Oscar Forsell, Anna Fredrixon och Cecilia Lindstedt. 

De går alla fyra i årskurs 9 och är ferieentreprenörer under sommaren. Ett kommunalt sommarjobb där 190 ungdomar från Norra Hisingen, Lundby och Västra Hisingen får skapa, marknadsföra och utföra projekt som bidrar positivt till närområdet. 
– Vi har insett att vi är väldigt präglade av normer, så vi har försökt att skapa och kombinera kläder på ett normbrytande sätt. Det handlar om att man som individ ska få bestämma vad man har på sig, säger Cecilia Lindstedt. 
De menar att "bara det bästa" är fel uttryckt från början, att vad som är bäst för någon kanske inte är det för någon annan. I sin utställning har de bland annat frångått principen om att färger och mönster måste passa ihop, men även försökt ändra andra normer.
– Dels om något är maskulint eller feminint. Men även att kläder bara ska passa en viss kroppsform, det är inte så ofta man visar andra kroppsformer än den smala, säger Oscar Forsell från projektet.

Filmerna som Bara allt producerat handlar även om tankar kring vad ett museum egentligen är. Att det man som besökare inte bara måste titta på en utställning utan att ett museum lika väl kan fungera som en mötesplats. 
Tanja Axelryd är museipedagog på Röhsska museet och har under projektet fungerat som en länk mellan Bara allt, deras handledare och museet. Hon tycker att de diskussioner som de har haft med gruppen är väldigt värdefulla för museet.
– Till exempel så har vi pratat om den traditionella bilden av att man ska gå omkring och titta på saker och lära sig något på ett museum. Den diskussionen mynnade ut i just filmen om vad ett museum kan vara. Den handlar om hur man kan besöka museum på ett normkritiskt sätt, och bland annat leker de kurragömma. 
Projektgruppen för Bara allt hoppas att de med sin utställning och sina filmer kan få andra att se vilka normer som finns i samhället.
– Det är normer som bestämmer att en person inte får ha på sig det den vill, normer som bestämmer vilka kläder man får ha på sig beroende på vilket biologiskt kön man har, säger Liam Alves Powell
– Vi vill att folk ska reflektera över: vill jag verkligen att det ska finnas såhär mycket normer? fortsätter Anna Fredrixon.