Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regissören Bong Joon-Ho belönades med en Guldpalm vid filmfestivalen i Cannes för filmen "Parasite".

Nordkorea använder "Parasite" som propaganda

Sydkoreanska "Parasite" har prisats vid filmfestivaler världen över, inte minst i Cannes där filmen belönades med Guldpalmen. Nu använder Nordkorea filmen för att svartmåla sin granne i syd.

"Den här filmen som växer i popularitet i Sydkorea visar tydligt att kapitalism skapar ett ruttet och sjukt samhälle", skriver den nordkoreanska propagandasajten DPRK Today.

"Parasite" från sydkoreanska regissören Bong Joon-Ho är en mörk komedi om klassklyftor. I centrum står en mycket fattig familj. Sonen lyckas under falska förespeglingar få jobb som engelsklärare åt tonårsdottern i en mycket rik familj.

Filmen har hyllats för sin gripande och oförutsägbara historia, men används nu alltså i Nordkorea för att visa hur illa det är ställt i verklighetens Sydkorea.

"Filmen visar på ett realistiskt sätt en mögeldoftande källarlägenhet utan wifi, som översvämmas med avloppsvatten när det regnar", skriver DPRK Today.

Verkligheten ser annorlunda ut. Sydkorea är Asiens fjärde största ekonomi, och genomsnittsinkomsten i Nordkorea ligger på 4 procent av genomsnittsinkomsten i Sydkorea, enligt statistik från Seoul.

Samtidigt visar siffror från 2017 att över 17 procent av Sydkoreas invånare lever i relativ fattigdom, vilket i landet innebär att man lever på mindre än hälften av medianhushållets inkomst.