Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Najwa Karam på Götaplatsen. Bilder: Olof Ohlsson och Kulturkalaset.

Noll sexbrott när Kulturkalaset storsatsade på unga flyktingar

Göteborgs kulturkalas ansträngde sig för att locka ensamkommande flyktingbarn. Resultat: Inte ett enda anmält sexbrott.

En av sommarens stora debatter handlade om sexuella ofredanden på festivaler och från flera håll kom påståenden att ensamkommande flyktingpojkar skulle står för många av brotten.


Göteborgs kulturkalas gick mot strömmen, med noll anmälningar om sexbrott, något som GP skrivit om tidigare.


I dagarna skickas den färdiga statistiken för festivalen till tryck och Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas, konstaterar att siffran fortfarande är noll.


- Det som är intressant är att vi i år har satsat mycket på att nå just ensamkommande ungdomar och nyanlända flyktingar. De var en stor grupp besökare på Kulturkalaset, säger han.


Ett flerårigt arbete med värdegrunder som mångfald och jämlikhet ligger bakom framgångarna, menar han. Bland annat varvade man artister som lockar äldre respektive yngre i programmet, allt för att få en uppblandad publik.


För att fånga upp eventuella brott hade polisen kameraövervakning på ett par scener, en tillfällig station vid Stora teatern och publiken uppmanades från scenerna att vara uppmärksamma på händelser.


En av de populäraste artisterna var den arabiska superstjärnan Najwa Karam, som lockade tiotusentals till Götaplatsen. I hennes publik hade 59 procent arabiska som modersmål.


- Vi lyckades nå en målgrupp där många inte ens pratade svenska, de var antingen hitresta från andra länder eller nyanlända, säger Stafilidis.

 

Läs också: Tiotusentals såg Najwa Karam


Fortfarande: Inte en anmälan. Tasso Stafilidis menar att det bara kan tolkas på ett sätt.
- Vi kan visa på att åtminstone i Göteborg har det inte varit flyktingar som står för de här brotten, säger han.


Nu sträcker han ut en hand och erbjuder hjälp och goda råd till andra festivaler som vill få bukt med sexbrotten.


- Jag är jättestolt över de här siffrorna. Vi delar gärna med oss med våra erfarenheter och hur vi jobbat för att få nollsiffror, säger han.