"Om frågan inte har lösts på ett korrekt sett snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt", säger Lars Heikensten, vd vid Nobelstiftelsen till Reuters. Arkivbild.
"Om frågan inte har lösts på ett korrekt sett snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt", säger Lars Heikensten, vd vid Nobelstiftelsen till Reuters. Arkivbild.

Nobelstiftelsen ökar trycket på Akademien

Svenska Akademien kan förlora litteraturpriset, även nästa års pris kan skjutas upp – och fler ledamöter borde lämna sina stolar, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med Reuters. En jurist tolkar Heikenstens intervju som att stiftelsen nu ökar trycket gentemot Akademien.

ANNONS
|

- Om han först har sagt det här inåt, vilken han kanske har gjort, så ökar han väl trycket om han också säger det utåt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, till TT.

Till den internationella nyhetsbyrån Reuters säger Lars Heikensten om Akademien:

- Om saker och ting fortsätter så här, och om de inte lyckas återfå förtroende, kan vi bli tvungna att ta till drastiska åtgärder.

ANNONS

- Ett sådant steg skulle kunna vara att be om tillstånd att låta någon annan organisation ansvara för priset, fortsätter han.

Tidigare har bland andra Kungliga Vitterhetsakademien sagt sig vara öppen för att axla uppdraget.

"Inte speciellt lovande"

Ett annat alternativ är att nästa års pris, likt årets, kommer att skjutas upp.

- Om frågan inte har lösts på ett bra sätt snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt, säger Heikensten.

Nobelstiftelsens vd anser att beslutet om att förtydliga Akademiens stadgar var ett steg i rätt riktning.

- Men de har fortfarande flera steg kvar att ta. Så det ser inte speciellt lovande ut, säger han.

ANNONS

Så sent som i somras sade Heikensten till Financial Times att det finns vissa juridiska svårigheter att se över innan man kan utse någon annan organisation att ta över Nobelpriset.

Experter har pekat på att det finns juridiska möjligheter att låta någon annan organisation kliva in. Den så kallade permutationslagen från 1972 ger möjlighet att ändra eller upphäva sådana förordnanden "på grund av ändrade förhållanden ej längre kan iakttagas eller har bestämmelsen blivit uppenbart onyttig eller föreligger annat särskilt skäl”.

Det är Kammarkollegiet som beslutar om permutation. Nobelstiftelsens styrelse skulle i detta fall kunna lämna in en sådan ansökan.

Tycker fler bör lämna

Men Claes Sandgren påpekar att lagen brukar tillämpas mycket restriktivt.

- I det här fallet tror jag att det bara kan bli permutation om Akademien är fullständigt oförmögen att sköta prisarbetet, säger han.

TT: Och vem bestämmer i så fall om Akademien är fullständigt oförmögen?

- Det är det Kammarkollegiet som gör.

ANNONS

Heikensten säger även att det vore bra om fler ledamöter lämnade Akademien, ett uttalande han dock inte vill utveckla.

TT har sökt Heikensten via Nobelstiftelsen för ytterligare kommentarer.

Sandgren tycker att åtminstone Sture Allén, Horace Engdahl och Peter Englund bör avgå eftersom de har misskött arbetsuppgifterna som ständig sekreterare. I kombination med redan lediga stolar och naturlig avgång kan sedan uppemot hälften av stolarna i Akademien vara aktuella för omval.

Ta in ämbetsmän

Claes Sandgren berömmer planerna på att ta in en jurist, men tycker sedan att det finns andra än litteraturkännare som bör väljas in i första hand.

- Jag för min del menar att det vore bättre för förtroendet att ta in väldigt erkända ämbetsmän, säger han.

Han pekar på att FN:s tidigare chef Dag Hammarskjöld satt i Akademien, liksom höga kyrkliga företrädare och andra lärda personer har gjort.

Alfred Nobels testamente bör respekteras, anser Sandgren. Och han tror inte på att lägga ner Akademien, men att den måste restaureras. Om den inte klarar det på egen hand finns andra verktyg, menar han.

ANNONS

- Det påtryckningsmedel som stiftelsen har är ju att hålla inne pengarna, och jag tror ju mycket mer på det än att ändra testamentet.

TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september beslutade Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

ANNONS