Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Om frågan inte har lösts på ett korrekt sett snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt", säger Lars Heikensten, vd vid Nobelstiftelsen till Reuters. Arkivbild.

Nobelstiftelsen ökar trycket på Akademien

Svenska Akademien kan förlora litteraturpriset, även nästa års pris kan skjutas upp – och fler ledamöter borde lämna sina stolar, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med Reuters. En jurist tolkar Heikenstens intervju som att stiftelsen nu ökar trycket gentemot Akademien.

- Om han först har sagt det här inåt, vilken han kanske har gjort, så ökar han väl trycket om han också säger det utåt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, till TT.

Till den internationella nyhetsbyrån Reuters säger Lars Heikensten om Akademien:

- Om saker och ting fortsätter så här, och om de inte lyckas återfå förtroende, kan vi bli tvungna att ta till drastiska åtgärder.

- Ett sådant steg skulle kunna vara att be om tillstånd att låta någon annan organisation ansvara för priset, fortsätter han.

Tidigare har bland andra Kungliga Vitterhetsakademien sagt sig vara öppen för att axla uppdraget.

"Inte speciellt lovande"

Ett annat alternativ är att nästa års pris, likt årets, kommer att skjutas upp.

- Om frågan inte har lösts på ett bra sätt snart... kommer man troligen få skjuta på det igen, men det skulle vara väldigt olyckligt, säger Heikensten.

Nobelstiftelsens vd anser att beslutet om att förtydliga Akademiens stadgar var ett steg i rätt riktning.

- Men de har fortfarande flera steg kvar att ta. Så det ser inte speciellt lovande ut, säger han.

Så sent som i somras sade Heikensten till Financial Times att det finns vissa juridiska svårigheter att se över innan man kan utse någon annan organisation att ta över Nobelpriset.

Experter har pekat på att det finns juridiska möjligheter att låta någon annan organisation kliva in. Den så kallade permutationslagen från 1972 ger möjlighet att ändra eller upphäva sådana förordnanden "på grund av ändrade förhållanden ej längre kan iakttagas eller har bestämmelsen blivit uppenbart onyttig eller föreligger annat särskilt skäl”.

Det är Kammarkollegiet som beslutar om permutation. Nobelstiftelsens styrelse skulle i detta fall kunna lämna in en sådan ansökan.

Tycker fler bör lämna

Men Claes Sandgren påpekar att lagen brukar tillämpas mycket restriktivt.

- I det här fallet tror jag att det bara kan bli permutation om Akademien är fullständigt oförmögen att sköta prisarbetet, säger han.

TT: Och vem bestämmer i så fall om Akademien är fullständigt oförmögen?

- Det är det Kammarkollegiet som gör.

Heikensten säger även att det vore bra om fler ledamöter lämnade Akademien, ett uttalande han dock inte vill utveckla.

TT har sökt Heikensten via Nobelstiftelsen för ytterligare kommentarer.

Sandgren tycker att åtminstone Sture Allén, Horace Engdahl och Peter Englund bör avgå eftersom de har misskött arbetsuppgifterna som ständig sekreterare. I kombination med redan lediga stolar och naturlig avgång kan sedan uppemot hälften av stolarna i Akademien vara aktuella för omval.

Ta in ämbetsmän

Claes Sandgren berömmer planerna på att ta in en jurist, men tycker sedan att det finns andra än litteraturkännare som bör väljas in i första hand.

- Jag för min del menar att det vore bättre för förtroendet att ta in väldigt erkända ämbetsmän, säger han.

Han pekar på att FN:s tidigare chef Dag Hammarskjöld satt i Akademien, liksom höga kyrkliga företrädare och andra lärda personer har gjort.

Alfred Nobels testamente bör respekteras, anser Sandgren. Och han tror inte på att lägga ner Akademien, men att den måste restaureras. Om den inte klarar det på egen hand finns andra verktyg, menar han.

- Det påtryckningsmedel som stiftelsen har är ju att hålla inne pengarna, och jag tror ju mycket mer på det än att ändra testamentet.