Författaren, som bland annat ligger bakom den hyllade tv-serien Fargo, vet hur man skapar scener som snabbt förvandlar ord till bilder, skriver Maria Näslund.
Författaren, som bland annat ligger bakom den hyllade tv-serien Fargo, vet hur man skapar scener som snabbt förvandlar ord till bilder, skriver Maria Näslund.

Noah Hawleys thriller spännande från start till mål

Fargoförfattaren Noah Hawleys thriller Före fallet är en tät och effektivt berättad historia.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Ett privatplan med elva personer ombord störtar i havet under den korta flygningen från ön Martha’s Vineyard till New York. Konstnären Scott Burroughs som fått följa med det rika sällskapet lyckas mirakulöst överleva kraschen - tillsammans med en fyraårig pojke som han räddar livet på.

Medierna jagar sin nya hjälte, men samtidigt riktas misstankar mot honom - vad hade en okänd konstnär egentligen på planet att göra och varför håller han sig undan? Vem är han?

Före fallet är en tät och mycket effektivt berättad historia som inleds med katastrofen och där vi i efterhand får lära känna människorna som var ombord. Närmast kommer vi huvudpersonen Scott; bilderna från hans barndom och hur de påverkar honom är både fascinerande och starka.

ANNONS

Samtidigt följer vi de två överlevarna i deras nya, nästan surrealistiska, verklighet där både Scott och hans konst plötsligt hamnar i rampljuset. Relationen mellan Scott och den lille pojken känns äkta och är trovärdig medan andra personer är mer skruvade, som tv-programledaren Bill Cunningham som gör precis vad som helst för en bra story och mest liknar en karikatyr.

Att Noah Hawley också är manusförfattare borde inte göra någon överraskad; här är det till stor del välskriven dialog som driver berättelsen framåt. Författaren, som bland annat ligger bakom den hyllade tv-serien Fargo, vet också hur man skapar scener som snabbt förvandlar ord till bilder. Vi ser hela tiden vad som händer, men också det som inte är uttalat och bara anas genom små gester och detaljer. Det är ett sätt att skriva som gör det lätt att sträckläsa boken, likt hur många av oss slukar ett antal avsnitt av en spännande tv-serie.

För spännande är det, från start till mål, även om Före fallet ägnar ganska stort utrymme åt medie- och samhällskritik bredvid deckarintrigen. Mysteriet kring tragedin med flygplanet leder länge åt olika håll med otäcka paralleller till verkligheten även här.

ANNONS