Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clara Henry (till höger) är en av 21 komiker som medverkar i Nisti Stêrks "Blott Sverige svenska komedienner har". Pressbild.

Nisti Stêrk vill lyfta fram sina kollegor

I tio år pitchade Nisti Stêrk sin filmidé för SVT innan hon fick napp. Nu ska "Blott Sverige svenska komedienner har" visas på bästa sändningstid under internationella kvinnodagen – och i riksdagen.

Målet med filmen är att hylla det svenska kulturarvet och de svenska komediennerna – och samtidigt rikta strålkastarljuset mot ojämställdheten i branschen och samhället. Intervjuer med totalt 21 kvinnliga komiker har kokats ned till en 58 minuter lång "K-special".

Medverkar gör bland andra programledaren och komikern Clara Henry, som upplever att män och kvinnor behandlas väldigt ojämlikt inom humorbranschen och att kvinnor granskas hårdare.

Hon minns till exempel hur hon drog en ordvits vid en liveinspelning i höstas och möttes av en ljummen reaktion från publiken. När en manlig komiker kort därefter drog exakt samma skämt vek de sig istället dubbla av skratt.

- Man har ju undrat så många gånger tidigare, "är jag tråkig? Eller varför kan inte jag få skratt?" man vill inte vara den som säger "är det för att jag är tjej?" men den frågan ligger och gror...

Måste våga prata

Hon vill inte vara den som "drar det där kvinnokortet" trots att hon innerst inne känner att skillnaden nog beror på just att hon är kvinna. Och ofta påpekas det hur jämställt det är i Sverige jämfört med i många andra länder.

- Och det är sant. Till skillnad från många andra länder är vi väldigt jämställda. Vi är femte bäst i världen av alla de sämsta, säger Clara Henry.

Nisti Stêrk känner igen sig i att inte riktigt vilja prata om problematiken, för "då är man besvärlig". Men efter arbetet med filmen kan hon inte blunda.

- Jag har funderat på det länge och förnekat det här, men när jag möter de här 21 kvinnorna som alla bekräftar att det är så, då kan man inte längre låtsas, säger hon och fortsätter:

- Det är dags att våga prata om det här.

När hon började som ståuppkomiker fick hon bland annat rådet att "klä ner sig" för att folk skulle lyssna på hennes skämt och inte fokusera på hur hon såg ut. Men hon tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

- Det går ju framåt, det är fler komikerkollegor som lyfter fram kvinnor och kvinnor vågar ta mer plats och vara sig själva mer än förr, säger hon.

Kände sig reducerad

När Clara Henry ledde Melodifestivalen tillsammans med Hasse Andersson och David Lindgren för två år sedan upplevde hon dock att det finns mycket kvar att jobba på. Efter att ha burit en figurnära klänning frågade några av hennes Instagramföljare om det möjligen var så att hon var gravid – hon svarade med en skämtsam kommentar och snart kunde hon läsa om hur hon "svarar på gravidrykten" i stora tidningsrubriker.

- Då kände jag att, fan, här har jag dansat på scen, jag hade lärt mig mitt manus helt utantill, jag hade lärt mig Hasse Anderssons manus för att han kom av sig emellanåt och det var lika bra att kunna hans manus med... Jag lärde mig David Lindgrens manus med för att kunna repa med honom, säger hon och fortsätter:

- Jag kunde så mycket utantill, jag la ner så mycket tid och energi på det här. Vi hade röstningsrekord och jättebra tittarsiffror men det som blev nyheter det var min mage och min kropp. Det händer så ofta, att man blir reducerad till kroppsdelar.

"Blott Sverige svenska komedienner har" visas i SVT2 den 8 mars.