Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kent Nagano.

Nio dagar kvar till Bokmässan

Hur ser en symfoniorkester i världen ut om 50 år? Kommer den att existera? Göteborgssymfonikernas förste gästdirigent, Kent Nagano, anser att genren är i snabb takt döende, trots att de tekniska möjligheterna att nå ut är större än någonsin. Den klassiska musiken måste hävda sin relevans i dagens samhälle.

Svenska konserthus satsar därför på extra gödning till barn och unga – nya generationer lockas in genom populära tongångar i de klassiska växthusen. Men hinner fröna slå rot?

Tonsättaren och filosofen Max Käck skrev 1/9 på kultursidorna om vår tids rastlöshet och tillit till den egna förmågan, som får många att tro att det räcker med att lyssna sig fram för att skapa bra musik. Att ett välkomponerat verk består av mängder av dolda konstruktionsdetaljer som inte hörs, men behövs för att det ska stå sig, är det allt färre som känner till. Allt färre som kan lära ut.

Det tar tid att lära sig ett orkesterinstrument och dess funktion. Kan bildningstraditionen och gör-det-självkulturen samspela in i framtiden? Frågan diskuteras i GP:s monter på andra våningen på Bokmässan fredag 25/9 kl 10.00.