Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nils Erik Forsgård: Heartlands

Den finlandssvenska idéhistorikern Nils Erik Forsgårds berättelse om USA är både fascinerande och skrämmande.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Det amerikanska dödsstraffet är en rik källa till diskussioner inte bara i Europa, utan givetvis också over there, i hjärtat av den kapitalistiska stat som präglat och fortsätter att prägla stora delar av världen.

På försommaren 2007 ger sig den finlandssvenska idéhistorikern Nils Erik Forsgård in i USA:s Heartlands med ett par frågor i bagaget. Finns det ett horisontellt Nordamerika som skiljer sig från skyskrapornas och storstädernas vertikala USA? Hur ska man förstå det amerikanska frihetsbegreppet? Hur ser diskussionerna ut mellan dem som förespråkar dödsstraff och dem som är kritiska mot detsamma? Och finns det en grundläggande skillnad mellan den amerikanska mentaliteten och den europeiska?

Den sistnämnda frågan får ett ganska otvetydigt jakande svar. För i USA är begreppet frihet intimt kopplat till det som Erich Fromm en gång talade om som frihet-från. Det vill säga, frihet från regeringens inblandande, frihet från förtryck, frihet från religionstvång. Och den frihet Forsgård tecknar i sina möten med såväl intellektuella kändisar som fattiga inlandsamerikaner bär onekligen negativitetens förtecken.

Heartlands är full av (företrädesvis) män som högljutt hänvisar till den amerikanska konstitutionen. Det är klart att alla ska ha vapen, att de onda ska avskräckas genom att skyldiga avrättas, att ett foster har en gudomlig rätt att leva, liksom att staten ska hålla sig borta från skolsystemet och att Darwin kan dra nåt gammalt över sig.

Det är en fascinerande resa Forsgård tar med läsaren på. Med sitt mycket personliga och poetiska språk lyckas han dessutom röra sig fritt mellan det absolut vardagliga och det högst abstrakta.

Men trots författarens föresats att inte teckna en bild av amerikanska "Freaks, Fatties och Fanatics" är det just den känslan som stannar kvar. Det är fortfarande förbryllande lätt att bli riktigt rädd för landet där borta i väster.