Niclas Frisk inleder sommarens spelningar med låten "Lovething". Arkivbild.
Niclas Frisk inleder sommarens spelningar med låten "Lovething". Arkivbild.

Niclas Frisk: "Som livet på snabbspolning"

Spelningen i Japan 1994 är ett fint minne för Atomic Swing och dess sångare Niclas Frisk. I sommar återförenas bandets ursprungliga medlemmar och åker på turné.

ANNONS
|

Atomic Swing bildades 1992 och hade stor framgång med låtar som "Stone me into the groove" och "Smile". Bandet lades ned 1997 men har återförenats vid ett par tillfällen – bland annat 2006 då de släppte albumet "The broken habanas".

Med sig ut på vägarna i sommar har Niclas Frisk de övriga: Michael Lohse, Henrik Berglund samt Helen Prim och Daniel Bengtson.

TT: Vilket är ert bästa turnéminne?

- Hmm. Det är svårt att välja ett på 500–600 spelningar, men 1994 när Atomic åkte Shinkansen (japanskt höghastighetståg) tillsammans med ett amerikanskt Wrestling-team till Tokyo första gången kändes det stort. Lite "Bladerunner-känsla.

ANNONS

- Med tanke på att bandet hade civilkarriärer som brandsanerare, kassabiträde och ostförpackare på Kavli var det lite av en speedball att ledas in i Tokyos nattliv med av skivbolaget inhyrda sällskapsdamer på fin restaurang, säger Niclas Frisk.

Starkström två gånger

TT: Vilket är ert sämsta turnéminne?

- Jag har fått starkström genom mikrofonen två gånger på soundcheck. Både i Sydney och i Arbro. Lite av en ”vibe killer” båda gångerna.

TT: Vilken låt startar ni helst konserterna med i sommar?

- "Lovething". Den är som livet på snabbspolning.

TT: Vad önskar sig bandet av arrangören?

- En god kopp te och medicinsk syrgas.

ANNONS

TT: Har det hänt att ni inte har spelat något extranummer?

- Vi har blivit ombedda att sluta redan efter första låten också, men det var längesen nu.

Lokalt band i Mora

TT: Vilken är den bästa spelning som du har sett?

- Förmodligen något lokalt band från Mora där jag är uppväxt. Där och då så förstörde de mina chanser till en tjänstemannakarriär. Har inte kommit över det än.

TT: Hur klimatsmart är er turné?

- Smart, hoppas jag. Undviker flyg och ser noga över vikten på "backline" (ljudsystemet).

TT

Fakta: Sommarens turnéer

Sommar betyder knappast semester för Sveriges musiker. I artikelserien "Sommarens turnéer" pratar vi med band och artister som ska ut på vägarna om konsertminnen, förväntningar och förberedelser.

Fakta: Atomic Swing

Atomic Swing återförenas i sommar och gör en rad spelningar: 28/6 Dalarocken, Hedemora, 27/7 Gamefair, Västgård-Kall, 29/7 Kackelstugan, Öland, 2/8 Villa Belparc, Göteborg, 8/8 Kalmar, 10/8 Alfta, 17/8 Folkparksteatern, Linköping.

ANNONS