Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nic Schröder ger liv åt Kal P Dal

Nic Schröder skulle egentligen bli lantmätare. I stället blev han Kal P Dal. På lördag är det premiär i Malmö för musikalen om den legendariske artisten som bröt mot proggen och gjorde rock'n'roll av skånskan.

Karl-Göran Ljunggren. Det skulle kunna vara vem som helst. Men säger man Kal P Dal hajar nog många till. Energiknippet från Arlöv utanför Malmö som 1977 fick ett nationellt genombrott med sina larmiga, nästan irriterande raka, rocklåtar sjungna på skånska.

I Skåne har han gett namn åt både tåg och gator. Nu får han också sin egen musikal, porträtterad av en man som också han har en för många irriterande låt ("Hej hej Monika") på sitt samvete: Nic Schröder.

-Jag var 12 när jag hörde Kal P Dal första gången. I den åldern tilltalade han mig extremt mycket. Hans fantasier, atmosfär, alla personer i låtarna. Det var något oerhört stimulerande i hans energi, säger Nic Schröder.

The Ark-medlemmar

Det är ett par dagar innan premiären på Slagthuset i Malmö och ensemblen håller på att göra sig redo för ett av genrepen. Smink, peruker.

Hela The Ark, minus Ola Salo, spelar Kal P Dals bandmedlemmar. Sven Melander är Sonets skivbolagsdirektör Gunnar Bergström. Komikern Sanna Persson ska spela Kal P Dals mor.

Regissören Robert Lillhonga, kanske mest känd för filmen "Hata Göteborg" där Nic Schröder också hade en av huvudrollerna, går igenom de sista bitarna.

Skrivit manus

Nic Schröder, som också skrivit manuset tillsammans med Cornelius Löfmark, sitter på läktaren och beskriver sin roll som en vattendelare, en man som mitt under proggens sista flammande år vägrade göra politiska ställningstaganden för att bara vara rock'n'roll.

-Han har själv uttryckt det som om han bedövade folk. Han är extrem. Det går inte att vara oberörd. Antingen gillade man honom eller inte. Han kunde säkert upplevas som ganska jobbig, för att i nästa stund vara fantastiskt charmig, säger Nic Schröder.

Skrivit i Lund

Rollen som Kal P Dal är den första Nic Schröder gör på en teaterscen sedan han uppträdde med frigruppen Teater Inkompetent i Helsingborg 2001. Men, åtminstone så här innan premiären, är det framför allt manusarbetet som gett honom blodad tand.

-Vi har både delat upp oss och skrivit tillsammans. Mycket har vi skrivit i ett torn i Af-Borgen i Lund för att få den rätta Lundakänslan.

Nic Schröder hoppar från det ena projektet till det andra. Från barnprogramledare till roller i filmer som "Odjuret" och "Äta sova dö". Till sommaren ska han sälja sandaler i däckgummi från Lima tillsammans med parhästen Ola Selmén, känd från bland annat "Amigo" i SVT. Han kan känna igen sin rastlöshet i Kal P Dal.

-Han har gjort barnprogram, teater på Helsingborgs stadsteater, lokal-tv Sälen för vinterlovsungdomar. Jag kan känna igen mig att behöva utmaningar, mentala bungyjumps, och att ta sig vatten över huvudet.

Kanske går det också att höra lite av Kal P Dal i det som blev Nic Schröders publika genombrott, låten "Hej hej Monika" från 2004.

Nic Schröder skrattar.

-Den har en väldigt enkel text, men med ett ganska frustrerat uttryck. Men jag sjunger på rikssvenska och inte skånska.

Musikalen "Kal P Dal - En rockmusikal" har premiär den 27 oktober på Slagthuset i Malmö och spelas fram till den 12 december. Handlingen utgår från den helg i juli 1977 då första skivan "Till mossan!" spelades in.