"Jag ville inte tänka för mycket. Jag ville bara sätta pennan till papperet och sedan se vilka melodier som kom ur min mun", säger Niall Horan om skrivandet av sitt kommande soloalbum.
"Jag ville inte tänka för mycket. Jag ville bara sätta pennan till papperet och sedan se vilka melodier som kom ur min mun", säger Niall Horan om skrivandet av sitt kommande soloalbum.

Niall Horan går sin egen väg

När Niall Horan satsar på en solokarriär lyser de moderna pophitsen med sin frånvaro. I stället har One Direction-stjärnan skrivit låtar inspirerad av Van Morrison och The Eagles.

ANNONS
|

Niall Horan besökte nyligen Stockholm för en konsert. Syftet med den turné han just nu är ute på är att ge fansen en chans att höra låtarna innan solodebuten släpps i oktober.

- I vanliga fall släpper man ett album och sedan får man se hur det går på topplistan, det är den reaktion man får. Så det är intressant att stå framför en publik och verkligen se hur de reagerar på låtarna, säger Niall Horan.

ANNONS

Stockholmsspelningen var "fantastisk" med "en typisk svensk publik, den är alltid bra". Typiska världsartistsfloskler – Niall Horan, som har ett speciellt förhållande till Sverige efter alla år med One Direction, verkar dock mena det han säger.

- Jag har haft så mycket kul i Sverige. Vi spelade in vårt första album i Stockholm så jag bodde i princip här under sex–sju månader. Det känns som att jag kan stan och jag brukar alltid rekommendera folk att åka till Stockholm.

Skrikande fans

Däremot fick Niall Horan se en ny del av Stockholm under konserten. Han uppträdde inför 2200 personer på Annexet – lite skillnad från när One Direction var i stan senast och sålde ut gigantiska Friends arena två gånger.

- Jag har haft förmånen att uppträda på riktigt stora ställen med stora produktioner. Men nu känns det skönt att ta ner det ett par nivåer och göra lite mer intima konserter.

ANNONS

- Nu känns det mer som ett gig än som en show. Jag kan faktiskt se människor som lyssnar, förut har alla skrikit och sjungit med vilket var fantastiskt eftersom det var den sortens musik vi spelade. Men nu kommer folk för att lyssna. Jag hoppas att jag kan fortsätta göra sådana här konserter för det känns som att det passar den musiken jag gör.

"Vi kommer tillbaka"

När Niall Horan ska beskriva sin solodebut nämner han influenser som Fleetwood Mac, The Eagles, Van Morrison och Crosby, Stills & Nash – musiken han växte upp med.

- Det hade varit väldigt enkelt för mig att göra som alla andra och göra ett album som skulle passa in på topplistan. Men det är ingen mening om jag inte är sann mot mig själv och mina influenser. Jag ville göra ett album som kändes naturligt för mig.

ANNONS

Efter albumsläppet väntar ännu mer soloturnerande. Men Niall Horan räknar också med att återvända till One Direction framöver.

- Det vore dumt om vi inte fortsatte. Jag menar, One Direction förändrade våra liv och vi skulle inte vara där vi är i dag utan bandet. Vi har kul på var sitt håll nu men sedan kommer vi att komma tillbaka.

TT

Fakta: Niall Horan

Född: 13 september i Mullingar på Irland.

Karriär: Sökte 2010, som 16-åring, till den brittiska talangsåpan "The X factor" och slogs under tv-resans gång ihop med fyra andra killar – Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson och Zayn Malik. Resten är pojkbandshistoria – de tog namnet One Direction och kom att sälja 70 miljoner album under de följande åren. Bandet lades dock på is i fjol och medlemmarna satsar nu på sina respektive solokarriärer.

Aktuell: Har under det senaste året släppt solosinglarna "This town" och "Slow hands". I oktober, troligtvis mot slutet av månaden, kommer hans första soloalbum.

ANNONS