Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att hitta sin egen nisch är ett smart drag om man ska skriva i den här genren och det har Neurath lyckats med, skriver Maria Näslund.

Neurath har hittat sin nisch med finansdeckarna

Författaren är bra på att göra finansvärlden begriplig och intressant i sina kriminalromaner.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Genre: Kriminalroman
Författare: Carolina Neurath
Titel: Gränslösa
Förlag: Piratförlaget

Ett år efter den skönlitterära debuten är ekonomijournalisten Carolina Neurath tillbaka med en andra roman som utspelar sig i finansvärlden. Åter får vi träffa Beatrice Farkas, ambitiös och framgångsrik ekonomijournalist och inte utan likheter med författaren, och hon är snart något stort på spåren - igen.

Denna gång sätter reportern tänderna i det hänsynslösa lånebolaget Kritan som just vunnit ett fint pris för sin snabba tillväxt. Farkas har nämligen fått ett antal mejl rörande bolagets fula metoder, men också ett tips om att man är på väg att flytta verksamheten till Malta för att kringgå svenska lagar om direktreklam på spelsajter.

Men knappt har hon inlett sin granskning förrän företagets unge vd Gustaf Ramstedt plötsligt försvinner spårlöst, samtidigt som hans affärspartner står allt annat än handfallen. Något är skumt, anser Farkas och man är onekligen beredd att hålla med.

Som thriller eller spänningsroman är Gränslösa väl förutsägbar; om man som läsare tvekar det minsta någonstans så är berättaren strax där och talar om hur det ligger till, vem vi ska lita på eller se upp för. Mycket nässkrivning och lite överraskningar alltså, men inte heller utan spänning.

Författaren är bra på att göra finansvärlden begriplig och intressant, vilket är nog så viktigt för att fånga läsaren. Att hitta sin egen nisch är ett smart drag om man ska skriva i den här genren och det har Neurath lyckats med.

Man vill också ropa äntligen åt att någon ger sig på samvetslösa lånebolag som riktar sig till människor som man på förhand vet inte kommer att kunna betala de skyhöga räntorna. Genom sin huvudperson Farkas läxar ekonomijournalisten upp både den ena och den andra i denna bransch och vi får också ett (lite för bra) exempel på hur illa det kan gå om man lyssnar till annonsernas lockrop.

Det är Lyxfällan ur ett annat perspektiv och man saknar inte ens budgettavlan.