Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det finns nog något i min personlighet som passar för att spela Maja", säger Hanna Ardéhn om sin rollfigur i "Störst av allt". Pressbild.

Netflix-stjärnan vill lämna bekvämligheten

En unison svensk kritikerkår hyllar Hanna Ardéhn för hennes roll i Netflixdramat "Störst av allt". Den 23-åriga skådespelaren, som till vardags studerar psykologi vid Linköpings universitet, är närmast generad av mottagandet.

Från medelhavssemester på en lyxjakt till blodiga händer i ett klassrum. Kontrasterna är stora i Djursholmstjejen Majas liv. De hyllningar som Hanna Ardéhn nu får för rollen som den mordanklagade Maja Norberg handlar främst om de kontrasterna – hur hon övertygande gestaltar såväl ungdomens lycka som fördärvets mörker.

Själv drömmer Hanna Ardéhn om att någon gång få göra ett kostymdrama. Hon älskar Jane Austen, favoritfilmen är "Stolthet & fördom" med Keira Knightley från 2005. Thriller och skräckdrama lockar också, hon har alltid dragits till mörkret, som liten älskade hon vampyrer, hejade en aning på häxan i "Snövit".

Vid sidan av drömmarna har hon fortfarande ett år kvar på psykologprogrammet vid Linköpings universitet – att plugga fyra år för att sedan strunta i att ta examen är inget hon planerar.

- Helst hade jag velat kunna kombinera både psykologin och skådespelandet på något sätt, säger hon.

Ville jobba för FBI

Intresset för psykologi väcktes med skräckthrillern "När lammen tystnar", där FBI-agenten Clarice Starling tillsammans med seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter ger sig ut i jakt på en annan seriemördare.

- Det var så mycket psykologi i filmen, och jag blev ett jättestort fan av Starling. Jag ville bli precis som hon och drömde om att också jobba för FBI, som psykolog, säger Hanna Ardéhn och skrattar.

Studierna har även gynnat henne som skådespelare. Psykologin gav en ny förståelse för andra människor, och har hjälpt henne att komma i kontakt med sina känslor, säger hon.

- Det har också hjälpt mig att hitta logiken i min karaktär Maja, att förstå varför hon agerar som hon gör.

"Väldigt rörd"

Hon beskriver det som något av en lättnad att "Störst av allt" har fått ett gott mottagande, och hon vill gärna lyfta fram insatserna från manusförfattare, producenter och regissörer. Att tala om den fina kritik hon själv har fått är svårare.

- Jag blir väldigt rörd av det, lite generad nästan. Man blir så ödmjuk av att läsa det. Själv ser jag ju småsaker där jag tänker att jag kunde ha gjort det bättre.

TT: Ser du rollen som ett genombrott för dig?

- Jag vet inte, jag är bara så otroligt tacksam för att jag har fått vara en del av det här projektet. Det känns så stort, men jag har inte tänkt på vad som händer härnäst.

Ännu är hon inte klar för någon ny roll. Hon är öppen för att ge sig in i något nytt svenskt projekt, men testar också gärna något helt annat.

- Att spela in utomlands hade varit kul. Inte minst bara för att få uppleva någonting helt nytt, och för att få komma ur min bekvämlighetszon.