Ian McShane och Ricky Whittle spelar huvudroller i tv-versionen av "American gods". Pressbild.
Ian McShane och Ricky Whittle spelar huvudroller i tv-versionen av "American gods". Pressbild.

"Neil Gaiman är bokvärldens rockstjärna"

ANNONS
|

”Amerikanska gudar”, som kom på svenska 2003, är en ganska komplicerad berättelse om hur de gamla gudarna, som existerat eftersom människor har trott på dem, fått se sin betydelse minska. Nu tror människan på nya gudar som girighet, droger och teknologi, och de gamla gudarna vill bjuda motstånd. Den från fängelse nyligen släppte Shadow blir av den mystiske Mr Wednesday anställd som livvakt och medhjälpare i kampen att samla de gamla gudarna.

Kände inte till boken

- Jag kände faktiskt inte till boken förut, men jag förstod snabbt hur många fans den har världen över. Vi följer boken, men vissa händelser har flyttats framåt eller bakåt och vissa karaktärer har fått större utrymme, säger Ricky Whittle.

ANNONS

Den brittiske skådespelaren, som hittills mest är känd för huvudrollen i tv-serien ”The 100”, berättar att han blev oerhört fascinerad av berättelsen.

- Den tar upp allt. Religion, vapenkontroll, sexism, homofobi, allt finns med här. Neil Gaiman, han är bokvärldens rockstjärna.

Fler säsonger

Amazon TV, som producerat ”American gods”, hoppas på fler säsonger. Det gör också Ricky Whittle.

- Den första säsongen rymmer bara en femtedel av boken, och slutar med en underbar cliffhanger. Gaiman skriver en andra säsong nu, och jag fortsätter gärna, säger han.

- I början var jag orolig över hur serien skulle tas emot, eftersom Gaiman är så stor. Men varje nytt tillkännagivande av skådespelare togs emot med stor entusiasm. Fansen älskade det. Och jag tror att de kommer att älska serien.

ANNONS

"American gods" får premiär på Amazons strömningstjänst Prime Video den 1 maj.

TT

Fakta: Neil Gaiman

Britten Neil Gaiman, 56, är en av den moderna litteraturens mest hyllade fantasyförfattare. Han har bland annat skrivit ”Neverwhere”, ”Stjärnstoft”, ”Amerikanska gudar”, ”Coraline” och ”Oceanen vid vägens slut”. Han har också skrivit seriemanus, främst till ”Sandman”.

Tv-serien "American gods" får premiär på Amazons strömningstjänst Prime Video den 1 maj. I rollerna syns bland andra Ricky Whittle, Emily Browning, Peter Stormare och Ian McShane.

ANNONS