Navigera rätt i årets filmfestivalutbud

ANNONS
|

Alla som utsatte sig för förra årets invigningsfilm Beowulf & Grendel, med Stellan Skarsgård och ett blodtörstigt troll i huvudrollerna, vet att Göteborgs filmfestival inte nödvändigtvis är en kalkonfri filmzon. Å andra sidan var det ganska kul att se Skarsgård och ett troll brottas med ett omöjligt manus i en svagsint äventyrsfilm på Draken, någon mer möjlighet lär inte uppenbara sig.

För den som till varje pris vill undvika halvdana rullar och skumma experimentfilmer under festivalen är den viktigaste programinformationen om filmerna redan har en svensk distributör.

Det betyder att någon av filmbranschens många aktörer funnit det mödan värt att importera filmen för att visa den på bio och/eller dvd, vilket är ett slags kvalitetsgaranti. Problemet är att det som visar sig vara festivalens bästa film, den film som alla kommer att snacka om, mycket väl, än så länge, kan sakna distribution, varför en och annan vild chansning är på sin plats.

ANNONS

Med 450 lång-, kort- och dokumentärfilmer från 65 olika länder är det inte lätt, men här följer ett urval av långfilmerna, indelade i sex olika kategorier (första visningsdatumet inom parentes).

Svenska premiärer

Den nya människan - Klaus Härö gräver i ett mörkt svensk förflutet. Maria Lundqvist i en av huvudrollerna. Årets invigningsfilm (26/1).

Fishy - inte Maria Bloms nya långfilm (den heter Nina Frisk och har premiär 9 mars) utan en film som Blom gjorde före Masjävlar. Det finns anledning att fråga sig varför Fishy inte tidigare visats på bio? Filmen kan vara hur som helst (28/1).

Se upp för dårarna! - Helena Bergström regidebuterar med en film om två tjejej som söker till polishögskolan (27/1).

Hoppet - norske Petter Næss (Elling) har gjort film i Sverige om två kurdiska flyktingbarn som försöker anpassa sig till det svenska samhället (3/2).

Kid Svensk - unga Kid, som bor i Göteborg med sin finska mamma, tvingas under protest att tillbringa sommarlovet i Finland (30/1).

Hata Göteborg! - med tanke på filmtiteln är det onekligen djärvt av regissören Robert Lillhonga att komma hit med denna lågbudgetrulle. Hamnar i kategorin av osäkra filmkort (27/1).

Storfilmer

Dreamgirls - Jamie Foxx, Eddie Murphy, Beyoncé Knowles och Danny Glover i filmmusikal baserad på The Supremes uppgång och fall. Prisregn på Golden Globe-galan. Åtta Oscarsnomineringar (26/1).

ANNONS

Hollywoodland - Ben Affleck får visa vad han går för i film om mordet på skådespelaren George Reeves, som porträtterade Stålmannen i tv på 1950-talet (30/1).

Goya's ghost - Stellan Skarsgård som Goya i Milos Formans första långfilm på sju långa år. Producerad i Spanien, dialog på engelska. Även med Natalie Portman (2/2).

The queen - Helen Mirren är Oscarstippad för sitt porträtt av drottning Elizabeth II i Stephen Frears drama om det krisdrabbade brittiska kungahuset efter Dianas död (26/1).

Direktören för det hele - Lars von Trier överger kritstreck på ett scengolv (tack!) och slår till med en förvecklingskomedi som utspelas på en IT-firma. Blandade recensioner i dansk press. Med Iben Hjele och Jens Albinus (28/1).

Children of men - Julianne Moore mot Clive Owen i science fiction-dystopi baserad på P D James roman (1/2).

The history boys - tungviktaren Nicholas Hytners film om rebelliska engelska skolpojkar anno 1983. I likhet med Hytners Den galne kung George bygger The History boys på en framgångsrik pjäs av Alan Bennet (27/1).

The valley of the wolves - kontroversiell turkisk actionfilm som utspelas under Irakkriget och en film med ombytta Hollywoodroller, alltså är två amerikaner, spelade av Gary Busey och Billy Zane, dramats skurkar medan hjälten kommer från Turkiet (1/1).

ANNONS

Dokumentärer

Pasolini next to us - rekonstruktion av när filmpoeten Pier Paolo Pasolini regisserade den kontroversiella Salò eller Sodoms 120 dagar.

Innehåller även dokumentära bilder och en intervju med Pasolini (28/1).

Vukovar - final cut - serbiskkroatisk samproduktion som fokuserar på de fasansfulla händelserna i Vukovar under kriget 1991 (28/1).

Directed by John Ford - mästerlig dokumentär från 1971 om västernregissör Ford har kompletterats med nya intervjuer (30/1).

Going to pieces - om blodiga slasherfilmer, från Alla helgons blodiga natt och framåt (26/1).

The session is open - Vincenzo Marra om italiensk byråkrati och en maffiarättegång utan slut i Neapel (27/1).

Anita of Sweden - om när den lynniga fullblodsdivan Anita Ekberg nyligen besökte Filmhuset i Stockholm (26/1).

Nordisk film

Reprise - inspirerad av den franska nya vågen har norske Joachim Trier gjort en film om vänskapen mellan två män (28/1).

Prague - Mads Mikkelsen (känd Bondskurk) har huvudrollen i danskt relationsdrama som utspelas i Prag (1/2).

Jade Warrior - finsk fantasyfilm som blandar Kalevala med kinesisk stridskonst. Sådant ser man inte var dag (26/1).

How to get rid of the others - Anders Rønnow Klarlund går från dockanimationen Strings till science fiction-action i Köpenhamn. Skådespelaresset Søren Pilmark i huvudrollen (31/1).

ANNONS

Clash of egos - Ulrich Thomsen som odräglig familjefar och Nikolaj Lie Kaas som självgod demonregissör (2/2).

Europa

Gardens of autumn - egensinnig komedi av gamle festivalfavoriten Otar Iosseliani. Legendariske Michel Piccoli i en kvinnoroll (31/1).

Marta - psykologiskt triangeldrama från Tjeckien. Tävlar om det nya Ingmar Bergman-priset (27/1).

Red road - thrillerbetonad, danskbrittisk samproduktion som kretsar kring övervakning och hämnd. Juryns pris på Cannesfestivalen. Regi: Andrea Arnold (2/2).

Armenia - Robert Guédiguian lämnar Marseille och har gjort en film om en kvinna (Ariane Asacaride) som åker till Armenien för att leta efter sin pappa (30/1).

Infamous - Truman Capote-film som har oturen att komma efter Philip Seymour Hoffmans Capoteporträtt. Toby Jones som den excentriske författaren. Även med Daniel Craig (31/1).

The optimist - i sektionen Under construction ingår tre filmer av den serbiske regissören Goran Paskaljevic, som brukar ha en galghumoristisk syn på tillvaron. Hans senaste film The optimist handlar om Serbien efter Milosevic (1/2).

Grounding - spelfilm i dokumentär stil om när det till synes stabila flygbolaget Swissair drabbades av akut ekonomisk kris 2001. Positiva recensioner på hemmaplan (1/2).

Internationellt

Heartlines - gangsterdrama från Sydafrika om en ung kille som försöker leva lagligt (30/1).

ANNONS

D.O.A.P. (Death of a president) - Gabriel Range visar hur demokratin skulle kunna sättas ur spel i USA om president Bush blev mördad (26/1).

Fast food nation - Richard Linklater har gjort en spelfilm (!) baserad på Eric Schlossers bok om snabbmatsindustrin i USA. Greg Kinnear i en av huvudrollerna (27/1).

Pao's story - i sektionen Viewing Vietnam visas flera filmer av mästerregissören Tran Anh Hung, men även nya namn finns representerade. Pao's story är regisserad av Hai Ngo Quang och utspelas bland hmongfolket. Räkna med vackra bilder och långsamt berättartempo (1/2).

The road to Saint Diego - det handlar om en man som är besatt av Diego Maradona i denna komedi från Argentina (26/1).

ANNONS