Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Navid Modiri: Det finns en viktig symbolik

Navid Modiri ska i dag gå en golfrunda med Jimmie Åkesson (SD) på golfbanan i Karlshamn.

Det var i vintras som Åkesson auktionerade ut golfrundan till förmån för Musikhjälpen. Navid Modiri kunde ropa hem den för närmare 50 000 kronor med hjälp från privatpersoner.

Varför gör du detta?

- Sveriges Radio fick mycket kritik för att de lät Sverigedemokraterna komma ut med golfrundan. Jag tyckte att man borde kunna göra något positivt av det i stället. Dels för att dra in mer pengar till Musikhjälpen och dels för att få en möjlighet att träffa Jimmie Åkesson, det har varit ett mål för mig sedan tidigare.

Varför?

- Jag drivs av en tanke på det goda samtalet, att det kan vara en lösning för att komma varandra närmare. Det finns ett stort avstånd och en klyfta mellan människor i Sverige i dag och jag tror att en hel del behöver göras för att skapa ett närmre samhälle. Samtalet som form är mitt sätt.

Vad ska du prata med honom om?

- Exakt vad är svårt att förutsäga, jag har en hel del frågor om hur olika vi ser på saker på världen och Sverige. Jag går in i samtalet med öppenhet. Det finns en viktig symbolik i detta. Om jag och han kan mötas och snacka, trots att jag tar starkt avstånd från hans värderingar, kan det vara en symbol för andra personer att ta det där snacket man egentligen behöver, med en moster eller en kollega. Vi behöver prata mer om de här frågorna och komma förbi den svenska konflikträdslan och jakten på konsensus.

Varför har vi så svårt att prata om främlingsfientlighet?

- Frågorna är nya och jobbiga för oss, de förstör vår självbild. Vi har sett oss som öppna och välkomnande, att Sverige är ett land som inte innehåller rasism. Det känns jävligt jobbigt att tackla det faktum att det finns en del av vår befolkning som står för de värderingarna.

Finns det några risker med mötet?

- Jag har tänkt mycket på det, jag tror inte att det är helt riskfritt och okomplicerat. Det är därför viktigt för mig att väldigt tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna, alla dagar på året tar jag avstånd från rasism och den politik som förtrycker eller förminskar människor. Men man kan prata med människor som bär på de värderingarna.

Tror du att mötet är bra eller dåligt för Sverigedemokraterna?

- Det är svårt att säga. Min intention är att stötta och främja de krafterna jag står för.

Hur är det med golfen då, kan du spela?

- Nej jag har aldrig hållit i en golfklubba i hela mitt liv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.