Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det höga besökstrycket på nyrenoverade Nationalmuseum gör att kostnaderna blivit högre än beräknat. Arkivbild.

Nationalmuseum: Underskott på 30 miljoner

Det höga besökstrycket skapar problem för Nationalmuseum i Stockholm. Varje gratisbesökare innebär merkostnader och museet räknar nu med ett underskott på 30 miljoner kronor för 2019, rapporterar Dagens Nyheter.

- Det är en väldigt speciell situation. Vi är naturligtvis glada över att få så många besökare, och vi gör allt vi kan för att lösa det. Samtidigt har vi problemet att kostnaderna för oss ökar, säger överintendenten Susanna Pettersson till DN.

Från nyöppningen den 13 oktober till den 31 december 2018 besökte 311 000 personer Nationalmuseum, vilket var rekord. Om det fortsätter i samma takt räknar museet med 1,8 miljoner besökare 2019, långt över tidigare prognoser.

Det innebär ökade kostnader för exempelvis slitage, städning, personal och säkerhet. Den ersättning museet får för att upprätthålla fri entré räcker inte, menar man.

I en skrivelse till regeringen pekar museiledningen på två lösningar: återinförd entréavgift från april eller årlig kompensation med 60 miljoner kronor.

- Det är självklart att vi måste spara pengar. Jag vill inte spekulera i vilket beslut som kommer att fattas, men vi har börjat diskussionerna och de har varit väldigt bra än så länge. Lösningsorienterade, säger Susanna Pettersson.