Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nathan Filer | Chocken efter fallet

Om hjärtskärande syskonkärlek, om att skriva för att hålla galenskapen i schack. Nu kommer Nathan Filers av Linda Skugge efterlängtade debut – och hon blir inte besviken.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Nathan Filer

Chocken efter fallet

Översättning: Marianne Öjerskog Etta

Häromdagen hade jag en liten crying feast on my own. Jag frossade i YA-boken You against me av Jenny Down-ham. Det är något med syskonkärlek i böcker som jag är så extremt svag för. ”She stroke his back. They stood swaying together. Her brother, her beautiful crying brother.” Och sedan fortsatte jag till Nathan Filers debutroman Chocken efter fallet och då brister det igen när Matthew tecknar den där tavlan till mammans femtioårsdag och brodern får vara med på bilden fast det är många år sedan han dog (i rätt belysning syns fortfarande konturerna av Pokémonfigurerna bakom målarfärgen i hans gamla rum), då Simon föll och Matthews liv rasade samman, då hela universum vände honom ryggen, då hans älskade, älskade storebror med Downs syndrom dog och det var hans fel och nu sitter han på dårhus i Bristol och sysslar med skrivbeteende. Och skissbeteende. För att teckna är ett sätt att befinna sig någon annanstans. Att läsa är lite som att hallucinera. Skriver gör Matthew för att det är det enda han kan. Han gör det för broderns skull. För att berätta vad som hände. För att hålla galenskapen någotsånär i schack.

Sveriges överlägset mest intressanta förlag är Sekwa som ger ut översatt fransk litteratur. Det var Sekwa som lyckades norpa Laurence Cossés Drömbokhandeln före alla andra. En av mina absoluta favoritböcker någonsin, om drömmen om att skapa den perfekta bokhandeln där man bara säljer bra böcker.

Nu har Sekwa startat imprinten Etta, som ger ut engelskspråkiga godbitar. Jag har velat läsa Nathan Filer ända sedan jag hörde talas om honom för något år sedan. Självklart är Sekwa/Etta-kvinnorna först på bollen igen.

Man läser böckerna från Sekwa/Etta för språket. För att böckerna är handplockade. Med både kunskap och en enorm kärlek för böcker.

Sekva/Etta är som Drömbokhandeln fast ett förlag. De ger bara ut bra böcker. Som Nathan Filer vars hjärtskärande syskonkärlek som går sönder och skär djupa spår fast inte utan att man får le lite mellan tårarna.