Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naomi Wolfs nya bok "Outrages" avslöjades i en direktsänd radiointervju bygga på ett missförstånd från författaren. Arkivbild.

Naomi Wolf fick reda på sin bokmiss i radio

Naomi Wolf har skrivit en bok om villkoren för hbtq-personer under 1800-talet. Men i en intervju i brittisk radio avslöjades att hennes forskning bygger på ett misstag.

Den amerikanska författaren Naomi Wolfs bok, "Outrages", tar upp ett stort antal fall där unga pojkar avrättades för sodomi i Storbritannien under 1800-talet. Men när Wolf medverkade i en pratshow i brittiska BBC Radio 3 visade det sig att hon missförstått en juridisk term som används i det brittiska rättssystemet, något hon fick reda på av programledaren Matthew Sweet i direktsändning.

Lång tystnad

Klippet från där Wolf blir konfronterad med att en av teserna som hennes bok bygger på har spridits i sociala medier.

- Jag tror inte att du har rätt på den punkten. Jag tror inte att någon av avrättningarna du nämner faktiskt har ägt rum, säger Matthew Sweet.

Detta följs av en lång tystnad från Naomi Wolf, som sedan säger:

- Det är en väldigt viktig sak att undersöka.

Programledaren säger sig ha följt upp fallen Wolf undersökt genom att söka i domstolsprotokoll från tiden och kommit fram till att "death recorded", som Wolf tolkat som att personen avrättats, egentligen betyder att domaren i fallet kunde låta personen släppas fri om det ansågs finnas skäl för benådning.

Historikern Richard Ward ger Matthew Sweet rätt och säger till The Guardian att i alla fall som registrerats som "death recorded" har den åtalade inte blivit avrättad.

Kommer rätta

"Outrages" har redan givits ut på den brittiska marknaden, men inför den amerikanska publiceringen uppger Wolf att hon kommer att rätta de avsnitt av boken som behöver omformuleras.

Naomi Wolf är en omdebatterad forskare och författare, känd för bland annat boken "Skönhetsmyten" från 1991. Hon kritiserades även då för faktafel, då hon påstod att 150 000 kvinnor dog i anorexia eller andra ätstörningar i USA varje år. Det riktiga antalet var mellan 100 och 400, enligt föreningen för anorexia och bulimi från vars nyhetsbrev hon tagit siffran, som gällde antalet drabbade och inte avlidna.