Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nabila Abdul Fattah samlar in pengar till Hammarkullekarnevalens böter

Flera grupper har meddelat att de hoppar av årets Hammarkullekarneval på grund av böter. Nu har aktivisten och debattören Nabila Abdul Fattah samlat in pengar för att betala eventuella kostnader på grund av för höga ljudnivåer: "Nästa år vill jag inte ha den här diskussionen igen och då ska problemet vara löst. Då kan de dansa och spela i fred som de alltid gjort."

35-åriga aktivisten och debattören Nabila Abdul Fattah är uppvuxen i Hammarkullen. Hon har reagerat på GP:s artiklar om årets Hammarkullekarneval och de böter grupperna själva nu kan komma att drabbas av på grund av för höga ljudnivåer.

LÄS MER: Hotas av tunga böter - hoppar av från Hammarkullekarnevalen

LÄS MER: Politikernas kritik mot Miljöförvaltningen: "Fyrkantigt"

Tidigare har arrangören fått betala, men det har inte varit hållbart och därför har flera dans- och musikgrupper valt att inte delta i år då de nu riskerar att själva behöva stå för notan. Nu har Nabila Abdul Fattah startat en insamling som på mindre än ett dygn fick ihop 25 000 kronor som var målet.

– Det gick väldigt snabbt. Jag trodde att Hammarkullekarnevalen skulle vara en så pass lokal angelägenhet att folk inte engagerade sig. Men människor från hela Sverige har ställt upp och bidragit med pengar. Folk såg det större värdet. Att kultur som inte är slipad och mainstream också har rätt att få synas och höras, säger hon och fortsätter;

– Nu finns det faktiskt en möjlighet att göra något för en förort som Hammarkullen.

Viktigare än någonsin

Hon menar att karnevalen är viktig för de boende i Hammarkullen. Speciellt efter mordet på den 27-åriga lärarvikarien i Lövgärdet.

LÄS MER: Polischefen lovar storsatsning för att lösa mordet i Lövgärdet

– Jag ser alltid fram emot karnevalen. Men i år kändes den viktigare än någonsin tidigare just nu med tanke på allt som hänt. Det känns som vi behöver komma samman i någon slags glädje. Det är så synd att man ser grupper hoppa av på grund av rädsla för att bli bötfällda. Det handlar egentligen om en så liten summa som är ingenting för stora giganter och kulturarrangörer.

Vill se den fria konsten leva

Samtidigt förstår Nabila Abdul Fattah problemen med för höga ljudnivåer och vill att det hela ska få en lösning.

– Jag har inget emot att Miljöförvaltningen gör sitt jobb. Om de kontrollerar höga ljudnivåer så att människor inte far illa är det jättebra. Men jag ställer mig emot att de inte är villiga att hjälpa till med problemet. Mitt drömscenario hade varit att Miljöförvaltningen gick till karnevalen och sa "Låt oss hjälpa er med detta. Vi är experter", säger hon och fortsätter;

– De säger att de inte kan särbehandla, men samtidigt kan man inte behandla en ideell förening på samma sätt som man behandlar exempelvis Ullevi. Ska den fria konsten få leva och frodas i det här landet måste man ta ett aktivt ställningstagande och supporta det.

Vad är planen nu?

– Pengarna kommer gå till Hammarkullekarnevalen och om det blir eventuella viten. Och om det blir pengar över ska de investeras i ljudmätare, hörselkåpor och allt för att kunna säkra att publiken har det bra och tryggt. Nästa år vill jag inte ha den här diskussionen igen och då ska problemet vara löst. Då kan de dansa och spela i fred som de alltid gjort.