Yuval Hararis bok "Sapiens" blev en världssensation. Nu är han tillbaka med en ny bok: "21 tankar om det 21:a århundradet". Pressbild.
Yuval Hararis bok "Sapiens" blev en världssensation. Nu är han tillbaka med en ny bok: "21 tankar om det 21:a århundradet". Pressbild.

När kylskåpet förstår dig bättre än din man

Terrorhot, robotevolution och fake news. Det är några av alla bekymmer som den bästsäljande författaren och professorn Yuval Noah Harari tar upp i essäsamlingen "21 tankar om det 21:a århundradet".

ANNONS
|

Boken kommer efter ”Sapiens: en kort historik över mänskligheten” (om människans väg från stenåldern till toppen på näringskedjan) och ”Homo deus: en kort historik över morgondagen” (om vår möjliga framtid efter tech-explosionen). Med ”21 tankar om det 21:a århundradet” identifierar Harari många av våra samtida problem, försöker ge dem sammanhang och möjliga lösningar.

- När jag skriver försöker jag behålla en balanserad attityd, bara observera fenomen utan att reagera på dem. Nyckeln är att förstå att jag inte hanterar profetior – endast möjligheter. Och om du inte gillar en möjlighet kan du fortfarande göra något åt den, säger Yuval Harari till TT.

ANNONS

Mördarrobotar och klimatflyktingar

I värsta fall står mänskligheten inför mördarrobotar, fascism och enorma mängder klimatflyktingar. Trots den akuta situationen vill Harari uppmana till att praktisera självkännedom, som ett bättre alternativ till panik.

- Jag tror att vi måste investera mycket mer i att utforska och expandera våra sinnen. Redan under antiken ansåg visa män och helgon att människor bör ”känna sig själva” men under Sokrates, Jesus och Buddhas tidsåldrar fanns det ingen konkurrens. Om du negligerade att lära känna dig själv kunde du vara en svart låda för resten av mänskligheten.

- Samtidigt som du läser de här raderna försöker regeringar och företag att hacka dig. Om de lär känna dig bättre än du själv gör kan de sälja på dig vad de vill – oavsett om det är en produkt eller en politiker. Personligen lär jag känna mig själv genom Vipasanna-meditation.

ANNONS

Robotar ny arbetskraft

Harari tar ett stort grepp och flera av hans essäer har publicerats som artiklar tidigare, vilket ger ett smått eklektiskt intryck. Ett av bokens intressantare kapitel diskuterar möjligheten för jobbmarknaden i en tid när det ofta pratas om robotar som den nya arbetskraften. Yuval Harari skriver att till och med musik kan komma att robotiseras.

TT: Varför tror du att det är så lätt för oss att ha tilltro till så radikala teknologiska framsteg, som en AI-styrd dj, medan vi samtidigt har så svårt att föreställa oss något som medborgarlön?

– För att ett verktyg är mycket enklare än en hel social struktur. Till med en uppfinning som en AI-dj har vi lätt att förstå teknologin bakom, men det är mycket svårare att föreställa sig de sociala och kulturella konsekvenserna. Om en AI-dj följer med dig 24 timmar om dygnet och vet hur varje låt du lyssnar på påverkar din hjärtrytm och hjärnaktivitet, kommer det uppmuntra artistisk kreativitet eller reducera konst till biokemisk manipulation?

"Tillgång till hjärtan"

Yuval Harari menar att det vilar ett missförstånd bakom rädslan för de allt smartare maskinerna. Vi människor vill ingenting hellre än att få våra känslor erkända och är rädda för att maskinerna ska vara kalla och oförstående. Enligt Harari är faran raka motsatsen.

ANNONS

- Människor misslyckas ofta med att förstå andras erfarenheter eftersom de är för upptagna med sina egna. Datorer är annorlunda. De kommer att ha en finkänslig förståelse för hur vi känner, med direkt tillgång till våra hjärtan och hjärnor, utan några distraherande egna känslor.

- Vi kan vänja oss vid att datorer förstår oss så perfekt att vi blir intoleranta när det kommer till imperfekta och självcentrerade människor som inte kan förstå oss. Vad gör det med människan och vårt samhälle? Vad händer när ditt kylskåp förstår dina känslor bättre än din man gör?

TT: På grund av din ambition att ge lärdomar kring så många av våra samtida globala situationer kallade The Guardian dig för en guru och jämförde dig med den konservative Jordan B Peterson. Hur känner du inför sådana jämförelser?

- Jag tror att det är väldigt farligt att förvandla någon till en guru. När en person blir idoliserad kan den personen börja tro på vad folk säger om honom eller henne. Det kan blåsa upp egot och göra dig galen. Jag hoppas att folk läser mina böcker som frågeställningar mer än böcker som ger svar, och att de ser mig som en medresenär på vägen mot sanning, snarare än en allvetande siare.

ANNONS
TT

Fakta: Yuval Noah Harari

Ålder: 42

Hemland: Israel

Bakgrund: Yuval Noah Hararis ”Sapiens: en kort historik över mänskligheten” blev en bästsäljare när den översattes från hebreiska till engelska 2014. Harari var en relativt okänd historieprofessor i Jerusalem som plötsligt blev världskänd författare. ”Sapiens” analyserade människans ”kognitiva revolution” och hur människan har använt jordbruk och vetenskap för att nå toppen av naturens näringskedja.

Uppföljarna: ”Homo deus: en kort historik över morgondagen” blickade mot framtidens möjligheter för människans medvetande i en tid när teknologiska framsteg i ”big data” och utvecklingen av sofistikerade algoritmer verkar explodera. ”21 tankar om det 21:a århundradet” undersöker samtidens globala bekymmer och möjliga utveckling efter de stora ideologiernas fall.

ANNONS