Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

America Vera Zavala är dramatiker och krönikör i GP.

När kommer boken om förortsbarnen i Örgryte?

Det finns en hederskultur i de så kallade fina förorterna i Sverige där man inte vill erkänna att många barn far illa.

Krönika: Det finns förorter i Sverige idag där barnen lider av närhetsbrist.  Så här uttrycker sig en chef på en förskola: 

"Vi märker det på barnen att det kan ty sig väldigt starkt till personalen om man bara sitter och läser böcker, då är det väldigt törstande efter närhet. Många barn far faktiskt illa här."

En 30-ärig kvinna med egna erfarenheter berättar själv: 

"Många barn här lider av ensamhet, jag har sett det på nära håll, hur dom blir övergivna av sina föräldrar."

Berättelserna kommer ifrån Djursholm. Sveriges mest exklusiva område. En förort där karriär och familjens heder står i centrum och barnens mest basala behov - att bli berörd - prioriteras bort. Umgänge med barnen bidrar inte till den sociala upphöjelse som Djursholm erbjuder. 

Det är professorn i företagsekonomi, Mikael Holmqvist som skriver och jag läser det i den nyutkomna och förkortade pocketversion av hans avhandling Djursholm - ett ledarsamhälle. 

Holmqvists skildring är på många sätt en kollegial skildring - han bor själv granne med Djursholm - men här finns partier som genom lågmälda intervjuer med så kallad servicepersonal - politiker, polis, lärare och barnflickor - skjuter skott rakt igenom fasaden.

Det går inte att beskriva på något annat sätt än som en hederskultur. En plats där ett fåtal människor valt att självsegregera sig för att få bibehålla en egen kultur i skydd mot moderniteten. 

Familjen betraktas som en laglös plats där patriarken är domare. Lärare berättar om en utbredd rädsla för att anmäla problem till polis och socialen. Det finns ett oerhört tryck från föräldrarna att ingen utomstående ska blandas in och sker det ändå riskerar läraren att hotas med stämning av stjärnadvokater. 

Kvinnomisshandel, drogproblem och sexualbrott tystas ned för att inte fläcka ner området. Familjer som drabbas av självmord blir utfrysta. Och trots att alkoholkonsumtionen på många sätt är mer utbredd än i andra områden så berättar polisen att invånarna blir provocerade när ordningsmakten tar sig friheten att utföra trafikkontroller med blåstest vid förortens golfbana. Djursholmarna står helt enkelt ovanför lagen. 

Historiskt sett har självsegregeringen på många sätt varit en reaktion mot folkhemmet. Jämlikhetstanken är själva motsatsen till Djursholm. Och under 1900-talet så var Djursholm, tillsammans med några få andra platser i Sverige - små enklaver av undantag, ofta föraktade av folkflertalet. Men när jag läser boken så inser jag att det håller på att svänga.

Stora grupper i Sverige idag har börjat sträva efter att ansluta sig till Djursholmsandan. Allt fler vill självsegregera sig och genom skattesänkningar, fria skolval och tjänstepersonal skapar man sitt eget samhälle istället för att ingå i det stora. 

Det här är en av 2000-talets stora förskjutningar och det gör den här avhandlingen till unik och viktig. Nu väntar jag bara på att Göteborg får sin egen studie. När kommer boken om Örgryte och Askim?