Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Mycket mens, bajs och kiss"

Gränslöst, nära till både skratt och tårar – och en frizon för alla som identifierar sig som tjej. Det är Ramsby/Fischerström, en podcast för den som är trött på det tillrättalagda eller som kanske vill få sin prydhet botad.

GP träffar Lovisa Fischerström och Cissi Ramsby i en studio i Majorna. Här spelar de in podcasten Ramsby/Fischerström. De pratar i munnen på varandra och det märks snabbt att de känner varandra utan och innan.

Men så var det inte när podcasten började för fyra år sedan. De hade bara träffats ett par gånger när Lovisa Fischerström, som då pluggade till journalist, föreslog att de skulle göra en podd tillsammans. Cissi Ramsby var inte riktigt säker på vad det var, fenomenet hade inte riktigt slagit än, men eftersom hon är intresserad av ljud och att klippa så tyckte hon att det lät kul.
– Vi lärde känna varandra genom podden. När vi ska försöka beskriva vår podd säger vi att den är lite hbtq-inriktad, det är två flator som riktar sig mest till tjejer, och kanske tjejer som gillar andra tjejer, säger Lovisa Fischerström.

"Mycket mens, bajs och kiss"

Programmet har ”En podcast som carpar lite diem” som tagline, något särskilt tema finns inte. Men ofta handlar det om att tänja på gränserna utan att göra det till en grej. De är väldigt personliga, gråter och skrattar – och utgår ofta från något som har hänt dem. Men manus har de aldrig, och ingenting klipps bort.
– Det är kärlek, sex, mycket mens, bajs och kiss. Det som är tabu och som folk inte riktigt vågar pratar om men gärna vill. Men så kommer det två personer som bara säger ”Har du inte tänkt på det här?” och folk hör av sig då och säger att det känns skönt att man pratar om det, säger Cissi Ramsby.

– Vi pratar om saker som man inte får prata om. Tjejer får inte vara äckliga, säger Lovisa Fischerström.

Nu har det blivit drygt 100 avsnitt för Ramsby/Fischerström och varje avsnitt laddas ner ungefär 3 000 gånger. Det senaste avsnittet släpptes i början av juni, samtidigt som West Pride. Bland gästerna finns Kakan Hermansson, Nour El Refai, Petrina Solange och Hanna Hellquist.

När nästa avsnitt kommer är inte klart, eller om det ens blir ett till.
– Men det är svårt. För det behövs fortfarande, och varför är det ingen annan som kan se det? Ge oss ett program. På ett sätt har vi hoppats på att det här ska vara något slags break. Vi vet inte riktigt vart vi ska just nu, säger Lovisa Fischerström.

Både hon och Cissi Ramsby pratar mycket om vikten av att ha förebilder, och att det finns personer i bruset som går att identifiera sig med. Där det inte handlar om att vara tillrättalagd, vara snygg, passa in i någon norm eller följa en viss mall. För männen finns många, för många tycker de. Men för kvinnor är listan kortare.
– Du kanske har lyssnat färdigt på Värvet eller Alex och Sigge. Om man vill höra något annat ska man lyssna på oss, för att få ett annat perspektiv på livet. Men det är på egen risk, säger Cissi Ramsby.

– Man kan inte vara pryd. Eller, vill man bota sin prydhet så är det bra för det också, säger Lovisa Fischerström.