Samtliga missänkta i vad som kallats för en muthärva, där tre statliga myndigheter och musikerna branschorganisationer är inblandade, frias av tingsrätten. Arkivbild.
Samtliga missänkta i vad som kallats för en muthärva, där tre statliga myndigheter och musikerna branschorganisationer är inblandade, frias av tingsrätten. Arkivbild.

"Muthärvan" i Musiksverige – alla frias

Generaldirektören för Statens musikverk var tillsammans med chefer på Kulturrådet och Konstnärsnämnden misstänkta för att ha tagit emot mutor från musikernas branschorganisationer Skap och FST. Tingsrätten friar nu samtliga från brottsmisstankarna.

ANNONS
|

Såväl företrädarna från Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap) och Föreningen svenska tonsättare (FST) som chefer och anställda på flera statliga myndigheter frias sålunda från alla misstankar om att ha givit och mottagit mutor.

Bland de åtalade fanns generaldirektören för Statens musikverk och högt uppsatta chefer på Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Skaps ordförande Alfon Karabuda ser domen som ett kvitto på att hans organisation agerat "korrekt och legitimt".

- Vi har känt oss väldigt säkra på att de sammankonster som vi arrangerar, och som vi har arrangerat i nästan 70 år, har varit helt legitima, säger han.

Han är en av sammantaget sju personer som omfattades av åtalet.

ANNONS

Fem av dem var anställda på de statliga kulturmyndigheterna. De var misstänkta för att ha tagit emot mutor sedan de låtit sig bjudas på middagar och andra tillställningar av företrädare för Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap) respektive Föreningen svenska tonsättare (FST). Dessa två var misstänkta för att ha erbjudit eller utlovat otillbörliga förmåner.

- Det jag är stoltast över är att vår förening och våra medlemmar har stått bakom oss hela tiden. Det har gett styrka för det är naturligtvis jobbigt att bli misstänkliggjord, säger Alfons Karabuda.

ANNONS