Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Musikfesten har börjat

Efter smygstarten på onsdagskvällen drog Bråvalla i gång på allvar på torsdagen. Tiotusentals besökare är på plats för musikfesten som pågår ända fram till lördag kväll.

E-Type och Frej Larsson var först ut när årets Bråvalla invigdes en dag tidigare än vanligt. Båda konserterna fylldes med pyroteknik, videoeffekter och varsin EM-låt.

Tidigare under dagen anslöt sig årets festivalbesökare till campingområdet. Fiskarhattarna var många och tusentals bar solglasögon ända in på kvällen. Solkiga kartonger med öl rullades in över gräset och tält sattes upp med gemensam styrka.

Ojämställt startfält

Bland de drygt 90 artisterna som spelar på Bråvalla är det övervägande manliga artister och band. Sajten Jämställdfestival har sammanställt en preliminär räkning på årets startfält och enligt den är endast tolv procent kvinnodominerande akter.

Ett av de största namnen i år är däremot Veronica Maggio som gör sin enda festivalspelning i Sverige på lördagen.

Linn Elster från Sigtuna är en återkommande Bråvallabesökare. Årets festival är hennes tredje i ordningen.

- Vi brukar inte se så många artister, det är mer stämningen som får oss att återvända. Alla är fett glada och jätteöppna. Det är lite semester här. Man sitter och tar det lugnt, sen har man kul på kvällarna. Vi vill jättegärna gå och se Zara Larsson för att vi älskar henne.

God stämning

Den goda stämningen är det första besökarna nämner när de ska sätta ord på vad de gillar mest med Bråvalla. Många på campingen har varit på festivalen flera gånger tidigare och valet att återvända togs redan under fjolårets festival.

Moa Lundström från Katrineholm är på Bråvalla för andra året i rad. Under fjolårets festival var hon och kompisen Linnea Nord på plats över dagen, men i år gör de sin campingdebut.

- Det känns skit. Jag hatar att sova i tält. Men det är värt det. Man har jädrigt kul när man är här och man ser många bra band, säger Moa Lundström.

Problem med betalning

Bråvalla är en kontantfri festival där besökarna betalar med sina armband. Men under onsdagen strulade tekniken. Betalningar gick inte igenom, insatta pengar nådde inte armbanden och köerna till påfyllningsstationerna ringlade sig fram över det redan nertrampade gräset. Men till Aftonbladet säger arrangören FKP Scorpio att problemet har åtgärdats.

Blandad publik

Under festivalens gång finns det också möjlighet att se ståuppkomiker som systrarna Kronlöf, Emma Knyckare och Kristoffer Appelqvist. Det är ett komplement till musikutbudet som följt med festival sedan starten 2013. Förhoppningsvis går det att höra en del gapskratt mellan alla dundrande trummor och skrålande folkmassor.