Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Musikern Peter Almqvist ur tiden

Jazzgitarristen Peter Almqvist gick under påskhelgen bort efter en tids sjukdom. Han blev 57 år.

– Det han representerade var en kärlek till den äkta jazzgitarren. Jag tycker att Peter har en viktig plats i den svenska jazzgitarrhistoriken för evigt, och jag är glad för det vi lyckades skapa ihop, säger Ulf Wakenius.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han och Peter Almqvist grundade 1980 den akustiska gitarrduon Guitars unlimited, som turnerade flitigt både i Sverige och utomlands. Höjdpunkten, minns Wakenius, var när duon spelade som pausunderhållning på 1985 års Melody Grand Prix (dåtidens Eurovision song contest) inför 600 miljoner tittare.

– Vi hade höga ambitioner och nådde en bit på vägen. Det var en jazzgitarrbubbla vi levde i, och vi hade fantastiskt roligt. I 20 år hade vi ett väldigt tätt samarbete.

Basisten Henrik Aronsson hör till en något yngre skola jazzmusiker med bas i Göteborg. Även han minns Peter Almqvist med värme.

– Peter var en fantastisk musiker, och också en stor inspirationskälla för oss som var yngre, säger han.

Han berättar hur speciellt det var att för 20 år sedan som nyinflyttad i staden träffa den förebild som han sett upp till så mycket. Sista gången de spelade ihop var i december 2013. Då berättade den äldre musikern att han planerade åka på turné i februari och att han behövde en duktig basist – Henrik Aronsson tackade ja. En vecka innan den första spelningen fick han ett telefonsamtal från Almqvists son, som berättade att fadern insjuknat. Turnén ställdes in.

– Han var så trevlig, inbjudande och öppen. Peter tog med en på gig och berättade om en massa saker från sin tid i jazzvärlden. Jag och många andra har honom att tacka för mycket, säger Henrik Aronsson.

1988 bildade Peter Almqvist sin egen trio, Peter Almqvist trio. Gruppen släppte ett antal album och åkte ofta på turné i Norden, där de spelade med bland andra Art Farmer och den legendariske pianisten Horace Parlan. Almqvist brukade även uppträda solo och hålla i gitarrseminarier

2012 genomförde han tillsammans med Bohuslän big band ett antal hyllningskonserter till Wes Montgomery, en av hans stora förebilder.

Tisdagskvällens Playhouse-jam med Jack Teagarden-hyllningar på jazzklubben Nefertiti i Göteborg tillägnas Peter Almqvist, meddelar arrangörerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.