Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Musikerförbundet: "Idol-deltagarnas villkor är en skandal"

Svenska musikerförbundet gick under torsdagen ut med ett pressmeddelande där man skriver att Idol-deltagarnas arbetsvillkor är usla och kallar kontrakten för "slavkontrakt under existensminimum".

"De som tar sig till den åtråvärda kvalveckan och chansen att uppfylla artistdrömmen tvingas att skriva på ett skandalkontrakt för att få fortsätta medverka i programmet", skriver Musikerförbundet i ett pressmeddelande.

Tvingas till tufft arbete

Förbundet anser att deltagarna i TV4:s succéprogram utnyttjas och tvingas till ett mycket tufft arbete för nästan ingen ersättning alls.

"Genom att underteckna kontraktet förbinder de sig att arbeta hårt och intensivt för en veckolön på 875 kronor efter skatt"

Per Herrey är förbundsjurist på Musikerförbundet och han är starkt kritisk till agerandet från TV4 och produktionsbolaget Fremantle Media som står bakom programmet.

– Hos exempelvis SVT har vi kollektivavtal som ligger på ungefär 4 000 kronor om dagen för åtta timmars arbete. Det tycker vi är rimligt även i det här fallet, säger han.

Får inte välja skivbolag

Förutom den låga ersättningen anser Per Herrey att Idol-deltagarna också tvingas skriva på kontrakt med skivbolag och managementbolag utan någon rätt att förhandla.

– De får inte bestämma vilka bolag de vill skriva på med. Det rimliga vore ju att vinnaren får spela in sin musik och bjuda ut den, för att sedan välja det bolag som erbjuder den bästa dealen, säger han.

LÄS MER: Idol-Liam sjöng för sin döda farbror

Möte med produktionsbolaget väntar

Musikerförbundet kommer att träffa produktionsbolaget Fremantle Media på tisdag, och Per Herrey hoppas kunna tvinga fram förbättrade villkor för Idol-deltagarna.

– Vi har varit i kontakt med dem, men hittills tycker vi att de har slingrat sig. De tycker inte att de behöver följa kollektivavtal eftersom artisterna inte är anställda, men det menar vi att de är, säger han.

Fremantle Media själva väljer att inte kommentera Musikerförbundets utspel innan mötet på tisdag. GP har också varit i kontakt med TV4 som hänvisar alla frågor till Fremantle Media.