Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Robinson har blivit känd för sina deckare med kommissarie Alan Banks i huvudrollen. Under deckarmässan Crimetime på Gotland var han en av de mest eftersökta författarna.

Musiken lyfter Robinsons deckare

Peter Robinson är en av världens populäraste och mest prisbelönta deckarförfattare. Mest känd är han för sina böcker om kommissarie Alan Banks. Hittills har det kommit 23 stycken – och den nu 66-årige Robinson säger att det kommer många fler.

- Jag hoppas kunna fortsätta skriva om honom. Jag känner att det finns mer att berätta om honom, och jag försöker hela tiden föra hans utveckling framåt, den får inte stå stilla, säger Robinson till TT.

I hetluften

Under deckarfestivalen i Visby var Peter Robinson det stora namnet. Han var hela tiden i elden – han deltog i seminarier och utfrågningar, han gav intervjuer. Är det lika roligt hela tiden? Han drar lite på svaret.

- Mestadels. De flesta intervjuer har ju olika infallsvinklar, även om samma frågor kommer upp. Jag reste mer på promotionresor förr, numera tar jag det lugnare. Fast när frågan dök upp ifall jag ville åka till Visby kunde jag inte tacka nej. Och det är ju en fantastisk stad.

Vid sidan av böckerna om Alan Banks skriver han då och då romaner som står för sig själva. Och det vill han fortsätta med.

- Det är skönt att ta en liten paus från Banks då och då. Så det kommer att bli fler enskilda böcker framöver.

Musiken är viktig

Den senaste boken om Banks heter ”När musiken tystnar” – originaltiteln ”When the music's over” är titeln på en gammal Doors-låt, och det finns gott om referenser till klassisk rockmusik i böckerna.

- Musik betyder oerhört mycket för mig, och jag lyssnar mycket på musik medan jag skriver. Men det måste vara instrumentalmusik, jag kan inte ha några röster, det upplever jag bara som störande.

Robinson delar sin tid mellan Kanada och Yorkshire. Banks-böckerna utspelas i en fiktiv stad i Yorkshire.

- Det är väldigt bra. Det ger mig ibland en möjlighet att se på de ställen där böckerna utspelas utifrån, och när jag är i Yorkshire får jag autenticiteten.

Böckerna blir tv

Banks-böckerna har blivit tv-serie med Stephen Tomkinson i huvudrollen (den är visad även i Sverige). Numera bygger den inte på böckerna (den sjätte säsongen börjar snart på tv i England) utan man skriver nya manus, något man kan göra enligt kontraktet.

- De skickar manusen till mig dagen innan de börjar filma. Om Stephen och jag har gemensamma invändningar, så ändrar de. Om det bara är jag, så struntar de i det, säger Robinson och skrattar.