Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det finns vissa roller som har stora musikalnummer som de i 'Kristina från Duvemåla' och 'Anthem' i 'Chess'. När jag såg 'The book of mormon' tänkte jag att där fanns det sådana nummer som jag kan sjunga", säger Linus Wahlgren.

Musikal som driver med allt och alla

Med "The book of mormon" fick "South Park"-skaparna en gigantisk Broadwaysuccé. Nu väntar svensk premiär.

Repetitionerna har nyligen flyttats från Operahögskolan till Chinateatern i Stockholm. Sceneriet börjar komma på plats och varje steg korrigeras för att passa scenen. I slutet av januari är det premiär "The book of mormon". För Linus Wahlgren, som spelar Elder Price, väcktes en önskan om att göra föreställningen långt innan rättigheterna var i hamn.

- Jag såg den i London och jag kände direkt att den här ville jag göra. Sen behöver jag inte göra mer musikal. Den har allt jag önskar, säger han.

Även Samantha Gurah blev salig när hon såg föreställningen, men det var nära att hon inte provspelade för rollen. Nyligen knäopererad, försedd med kryckor och rullstol, tog hon sig ändå till provspelningen i Stockholm. Till slut fick hon rollen.

- Jag fick ett samtal dagen efter att jag kom hem och jag bara grät. De fick ta det som ett ja, säger hon.

Succé i USA

"The book of mormon" handlar om två mormoner som reser till Uganda för att missionera. Men väl på plats ställs deras tro på prov och deras världsåskådning rubbas. Lokalbefolkningen har problem med fattigdom, svält, aids och en lokal krigsherre som terroriserar bygden. Att bli frälsta står inte högst upp på agendan.

- Jag älskar musikaler, men ofta är det sångerna som är det viktiga. Handlingen brukar vara lite tunnare med riktigt bra shownummer. När jag såg den här förstod jag att den var väldigt satirisk och välskriven, säger Per Andersson.

I hemlandet USA har musikalen blivit en oerhörd succé. Men skådespelartrion tror att den kontroversiella humorn i "The book of mormon" kan uppfattas på ett annat sätt här i Sverige.

- I USA känns det känsligare att skämta om religion, men här är det annorlunda, säger Per Andersson.

- Jag har tänkt lite på hur afrikaner porträtteras och när jag såg föreställningen tänkte jag till en början: ”Herregud, kan de verkligen göra på det här sättet?” Men sen händer något i föreställningen, jag tänker inte säga vad, och då förstår man allt, säger Samantha Gurah.

Mormoner i programbladet

Även om mormoner står i skottgluggen för många av skämten har kyrkan utnyttjat uppmärksamheten genom att annonsera i programbladet.

- Jag tycker att det är en skön grej att man går in och lägger reklam sådär. Det visar på självdistans, säger Per Andersson. Man kanske tror att vi överdriver i föreställningen, men allt är taget rakt av.

Oavsett religionstillhörighet eller politisk åskådning tror skådespelarna att publiken först och främst bjuds på en skrattfest där ingen kommer undan den bitska humorn.

- Det är fortfarande en musikal med fet underhållning och de klassiska ingredienserna. Men det som gör den här musikalen så bra är att man kan få sig en tankeställare, säger Per Andersson.