Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Whitney Rose far land och rike runt

Whitney Rose har hyllats i New York Times, och jämförts med Patsy Cline och Rosanne Cash. Nu är hon i Sverige för första gången - och på jakt efter köttbullar!

Hultsfred. Vickleby. Lindesberg. Skebobruk. Whitney Roses vårturné är som ett regionalpolitiskt kulturlyft för den svenska landsbygden.

Varvat med spelningar i Malmö, Stockholm och på Pustervik här i Göteborg uppträder singer/songwritern från Kanada även i Klippan, Mariehamn och på Bosses lastkaj i Örebro. Vilket är precis som det låter. En lastkaj. I Örebro.

- Det gör ingenting, jag älskar att spela på små ställen. Just nu är jag i, eh, Christian ... stadt?

Kristianstad?

- (skratt) Ja, precis. Kristianstad. Här verkar mysigt. Nu ska jag äta köttbullar. Jag älskar köttbullar.

Whitney Rose har nyligen anlänt till Sverige efter en månadslång turné på kontinenten och innan dess i USA. Hon är både pratglad och på ett närmast strålande humör.  Och sugen på köttbullar.

25 spelningar på en månad

Den kommande månaden väntar 25 spelningar i Sverige och Norge, sedan blir det en avstickare till England innan hon flyger hem till Austin i Texas igen, där Whitney Rose slog sig ned efter att ha lämnat Kanada för snart två år sedan.

- Jag var hopplöst trött på att flytta runt i Kanada och märkte också att mitt nysläppta album som Raul producerat blev mycket bättre mottaget i USA. Då tänkte jag att det var lika bra att flytta dit.

Albumet som Whitney Rose pratar om är det hyllade Heartbreaker of the year, som kom 2015, och Raul som hon jobbade med är The Mavericks sångare och frontfigur Raul Malo.

Tillsammans gjorde de en version av Ronettes gamla hit Be my baby som fick The New York Times recensent att dra paralleller till Tammy Wynettes klassiska duetter med George Jones, och medan Rolling Stone tyckte sig höra ekon av Patsy Cline jämförde musikmagasinet American Songwriter Whitney Rose med Rosanne Cash. 

"Otrolig upplevelse"

Sant är i alla fall att hon spelat in sina nya sånger med hjälp av musiker som jobbat med Johnny Cash, Gram Parsons och Merle Haggard.

- En otrolig upplevelse! Jag var tvungen att nypa mig i armen då och då. Ibland trodde jag knappt att det var sant. 

Hemma i Texas har också the live music capital of the world, som Austin kallar sig, tagit Whitney Rose till sitt hjärta. I drygt ett år har hon varit inbokad varje torsdag på The Continental Club, ett av Austins äldsta och mest legendariska spelställen, som klubbens "artist in residence".  Fast den senaste tiden har hon missat en del torsdagar. Väldigt många, om vi ska vara helt ärliga.

Saknar Continental Club

- Fördelen med att turnera så här mycket är att jag får se massor av länder och träffa intressanta människor, nackdelen är att jag missar - och verkligen saknar - The Continental Club. Men så fort  jag kommer hem till Austin ska jag dit och spela. Jag längtar redan.


Men just nu är hon alltså ute på en omfattande Skandinavienturné, och på måndag kväll väntar Göteborg och Pustervik.

- Det kommer att bli roligt! Vi spelade i Malmö härom kvällen, vårt första gig i Sverige, och det var underbart att se publiken. De lyssnade verkligen på mig och mina sånger. Dessutom begrep de vad jag sade.

Förstod inte engelska

Whitney Rose brukar ofta snacka på scenen men när hon drog ett av sina beprövade skämt i Spanien blev det alldeles tyst i publiken. Först trodde Whitney Rose att hon trampat folk på tårna och brutit mot någon outtalad regel, gått över en gräns, men så var det inte.

- (skratt) Musik är ett universellt språk till skillnad från engelska. Det kan vara bra att tänka på innan jag babblar loss. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.