Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vilken jullåt är bäst?

Vilken är den bästa jullåten någonsin? GP har nominerat några av alla favoriter; amerikanska hits, psalmer och hiphoplåtar. Vissa bjuder på mer högtidsstämning än andra - men alla handlar om julen. Var med och rösta!

Julen närmar sig med stormsteg. Fokus kring högtiden brukar ligga på mat och julklappar. Men jullåtarna är minst lika viktiga. Vad ska man annars lyssna på vid julbak och pyssel?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De svenska låtarna som brukar spelas mest är "Mer jul", "Tänd ett ljus" och "Jul igen", har statistik från Stim tidigare år visat. Men det finns fler favoriter än så.  GP har nominerat 12 låtar, både på svenska och engelska. Vissa fokuserar på kärlek, några på Jesu födelse och andra på tomten, men alla har julen gemensamt.

Vilken jullåt är egentligen bäst? Var med och rösta!

Här är de nominerade:

1. "Stilla natt"

Musik: Franz Gruber. Text: Joseph Mohr. Inspelad av bland andra Carl Oscar Mannström, Edvard Evers och Torsten Fogelqvist. (Svenska versioner).

Av vissa kallad "julpsalmen framför alla". Den tyska sången sägs ha blivit översatt till minst 300 språk och är en av de i särklass mest kända, sjungna och spridda julsångerna genom tiderna.

2. "Mer jul"

Musik: Tomas Adolphson och Anders Falk. Inspelad av Adolphson-Falk med flera.

Ursprungsversionen av låten spelades i Kjell Alinges radioprogram "Eldorado" 1981. Låten som handlar om flera olika jultraditioner kom ut 1982 på albumet "Eldorado. Stjärnornas musik".

3. "Tänd ett ljus"

Text och musik: Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt. Inspelad av Triad med flera.

En riktig svensk klassiker som handlar om att man i juletider skall tända ett ljus som symbol för hopp om en bättre värld. Låten låg på Svensktoppen i åtta veckor 1987.

4. "Juligen"

Text och musik: Doktor C och Pedda Pedd. Inspelad av Just D.

Den enda nominerade hiphop-låten om jul. Innehåller humor och parodi som driver kring jul och dess traditioner. Var 2000-talets näst mest radiospelade julsång fram till 2010.

5. "All I Want for Christmas is You"

Text och musik: Walter Afanasieff och Mariah Carey. Inspelad av Mariah Carey med flera.

Sångerskan Mariah Carey struntar i klappar och jul. Allt hon bryr sig om är att få vara med sin älskare. Dessutom förekommer låten i den populära filmen "Love Actually". Samtidigt är den en av världens mest spelade julsånger.

6. "Jul, jul strålande jul"

Musik: Gustaf Nordqvist Text: Edvard Evers. Inspelad av Håkan Hagegård, Carola Häggkvist och Sofia Karlsson, Esbjörn Hazelius & Ale Möller med flera.

Flera körer, artister och grupper har spelat in den på skiva. Låten är komponerad både för solister och körer. Sången finns också på engelska. Den heter då "Wonderful Peace".

7. "Jag såg mamma kyssa tomten"

Text och musik: Tommie Connor. Svensk text: Ingrid Reuterskiöld. Inspelad av Troll.

En julsång från USA med originaltiteln "I Saw Mommy Kissing Santa Claus" från 1952. Sången handlar om ett barn som tror på tomten och inte förstår att det är pappan som klär ut sig. Därför blir barnet förvirrat när mamma helt plötsligt kysser tomten.

8. "Last Christmas"

Text och musik: George Michael. Inspelad av Wham med flera.

Låten handlar kanske lite mer om kärleksaffärer än jul. Det som egentligen är juligt är bjällrorna och att affärerna utspelar sig kring jul. Men idag är den en riktig klassiker. Flera svenska artister har gjort sina egna tolkningar av låten. 

9. "Nu tändas tusen juleljus"

Text och musik: Emmy Köhler. Inspelad av Carola, Agnetha Fältskog och Sofia Källgren med flera.

Den andra psalmen på listan. Sångens text beskriver hur den mörka jorden blir upplyst vid jul av både ljus och människor.

10. "Felize Navidad"

Text och musik: José Feliciano. Inspelad av José Feliciano med flera.

Låtnamnet är spanska och betyder "God jul". Består av en hel del upprepning och är väldigt populär i USA och latinamerikanska länder. 

11. "Snart kommer änglarna att landa"

Text och musik: Ulf Lundell. Inspelad av Ulf Lundell.

Skriven av en av Sveriges mest folkkära artisten. Efter 1981, då singeln släpptes, har flera körer och artister gjort egna versioner.

12. "Fairytale of New York"

Text och musik: Jem Finer och Shane MacGowan. Inspelad av The Pogues och Kirsty MacColl.

Låten har tre gånger blivit utsedd till "den bästa julsången någonsin" av den brittiska musikkanalen VH-1. Sången handlar om två irländska immigranter, som träffats i New York och blivit förälskade.

Vinnaren blev The Pogues "Fairytale of New York" med 336 röster.

LÄS MER: Läsarna har röstat - här är den bästa jullåten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.