Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jill Johnson och Ebbot.

Vännerna sörjer Freddie Wadling

"Han var en av de få verkliga superstjärnorna i Sverige", säger basisten Adam Wladis.

 

Freddie Wadling lämnar ett musikaliskt tomrum efter sig och en vänkrets i chock. "Han var en av de få verkliga superstjärnorna i Sverige" säger basisten Adam Wladis som spelade med Freddie i bandet The Kingdom of Evol.
Sist de sågs var på Freddie Wadlings vernissage i Gothia towers för en dryg månad sedan. Freddie ställde ut sina teckningar, och verkade i god form.
– Jag är i chock. Det här är så väldigt ledsamt, och han är så väldigt speciell för oss alla, inte minst alla här i Göteborg.

LÄS MER: Freddie Wadling död - blev 64 år

Enligt Adam Wladis gladde sig Freddie Wadling oerhört mycket över nya skivan och samarbetet med Stina Nordenstam. Dessutom såg han fram emot inspelningsstarten av Så mycket bättre i nästa vecka.
– Egentligen skulle han väl varit med i det allra första avsnittet av det programmet. Han var ju inte precis folkkär från början, Freddie, även om han blev det med åren. Men han är en av de få verkliga superstjärnorna vi har här i Sverige, konstaterar Adam Wladis.
Han har känt Freddie sedan han var nitton, och bjöd nyligen in honom till sitt 50-årskalas.
– Då var han ledsen att han inte kunde komma. Bella hälsade att han kände sig lite dålig. Men annars hade han återhämtat sig efter dippen med branden och var ok. Freddie har kämpat med både yttre och inre demoner, men var sig lik genom livet. Han är rakt igenom musik. Och det har varit ett fantastiskt privilegium att få spela med honom och uppleva den magin.

Även Ebbot Lundberg sörjer i dag Freddie Wadling:
– Om Sverige har haft en enda motsvarighet till Captain Beefheart så är det Freddie Wadling. Han var en stor konstnär med en unik röst. En av de största röster Sverige haft. Och han satte sin egen prägel på allt han gjorde. Dessutom var han en otroligt stor och vänlig själ som många kanske körde lite för hårt med, säger han.

Göteborgs-artisten Timo Räisänen, har samarbetat med Freddie Wadling i många olika sammanhang de senaste 15 åren: 
– Nej, inte han också! Jag hade den stora äran och nöjet att arbeta med honom ett par gånger och han var en jäkligt fin snubbe som jag tyckte väldigt mycket om. Det känns som en förlust för Musiksverige och alla som kände honom eller hade något med honom att göra. Han var grym. Senast jag träffade honom var 2012, och det var alltid svårt att säga något om hur han mådde, han var en så annorlunda person.

Krisi Nevanti är filmare och snart även doktor i filmvetenskap. I hennes dokumentär Freddie Wadling - en släkting till älvor från 1999 berättar sångaren öppenhjärtligt om sin svåra barndom och musikens betydelse för hans utveckling. De blev vänner för livet, och pratades senast för två veckor sedan:

- Jag lärde mig så mycket av Freddie, inte minst om att vara närvarande i nuet. Det är inte alltid så lätt, när tankarna skenar iväg ömsom framåt och bakåt i tiden. Men för att få Freddies uppmärksamhet var du alltid tvungen att vara på hans frekvens: här och nu.

Att Freddie Wadling även var en stor filmfantast är ingen hemlighet. Kirsi Nevanti minns många fina stunder på "kommandobryggan" hemma hos Freddie med filmer ur hans enorma samling.

 - Tack vare honom uppskattar jag nu B-filmer och skräckisar, han hade så mycket finurligt att säga om dem. Han var helt enkelt otroligt kunnig om film, hade lätt kunnat hålla föreläsningar. Med Freddie filmprofessorn kunde du kunde föra intelligenta resonemang om det mesta, säger Kirsi Nevanti  och avslutar:

 - Dessutom var han den roligaste personen jag vet. Det är en ära att ha känt honom.

Även Carl Abrahamsson, som lärde känna Freddie Wadling på 1980-talet, gjorde nyligen en intim dokumentär om sin vän: Ingenting är sant, allting är möjligt. De båda förenades  i sitt stora intresse för film, musik, skräpkultur och ockultism.

-Det är svårt att prata i dag, det är så mycket känslor och minnen som kommer på samma gång. Men en sak med Freddie som alltid slagit mig är hur han kunde ha en sådan scenskräck och samtidigt vara en sådan fantastisk scenkonstnär. Jag har sett honom helt vettskrämd innan, och sedan där uppe på scenen frikopplar han ändå och levererar något som blir nästan gudomligt....

Artisten Åsa Gustafsson skickar en sista hälsning till sin vän: "Hej då min Freddie, sov i ro. Vi tar hand om oron."

Martin Nygren är exekutiv producent för Så mycket bättre, där Freddie Wadling skulle medverkat i höst. 
– Vi har inte hunnit ta ställning till vad det här betyder för programmet. Planen var att börja spela in om en vecka. Det här är en fråga som involverar många och det går inte bara att slänga in en ersättare. Våra tankar går till Freddie och hans familj, så får vi se hur vi går vidare med programmet.

Jill Johnson, en av artisterna som skulle vara med och tolka Wadlings låtar i programmet, uttryckte sina sympatier för Wadlings bortgång på Instagram.
– Freddies bortgång känns tung. Jag tänker på hans familj och på alla som kände honom. Jag har aldrig träffat honom, men känner sorg för att jag inte fick lära känna honom. Jag såg väldigt mycket framemot det, skriver hon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.