Upphovsrätten förlängs till 70 år

ANNONS
|

Upphovsrätten för inspelad musik i EU-länderna förlängs från 50 till 70 år. Detta innebär att gamla låtar med europeiska stjärnor som slog igenom på 50-talet, såsom Cliff Richard och Tommy Steele kommer att fortsätta dra in pengar till upphovsmakarna, rapporterar BBC.

Frågan om ifall upphovsrätten för musik ska förlängas har dryftats inom EU i flera år. På måndagen fattades beslutet i EU:s ministerråd, sedan ett förslag om att höja skyddstiden till 95 år, såsom i USA förkastats i ett tidigare skede. Direktivet ska implementeras senast 2014.

Abba-Björn nöjd

Abba-stjärnan Björn Ulvaeus säger att förlängningen av upphovsrätten ger honom kontroll över användandet av hans låtar.

ANNONS

-Nu behöver jag inte vara med om att Abba-låtar används i tv-reklam. Och tusentals mindre kända musiker i Europa, som berikar vårt liv och kultur, får den rättvisa ersättningen som de förtjänar för sitt arbete, säger han till BBC.

En majoritet av EU:s medlemsländer var positiva till förlängningen. Sveriges regering hörde till minoriteten som röstade emot förslaget.

-Det är några få multinationella bolag som tjänar pengar på detta. De har väl utövat sina påtryckningar här. Detta kommer inte gynna de mindre artisterna, har Åsa Westerlund, Europaparlamentariker (S), tidigare sagt till SVT.

ANNONS