Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uno Svenningsson imponerade mest

På Anders Wendins dag i Så mycket bättre var det Uno Svenningsson som imponerade mest. Vi sätter betyg på tolkningarna.

Eric Saade: Born under a bad sign

Betyg: Tre fyrar

Saade sätter tänderna i Moneybrothers skrålande poplåt från 2009 och gör något helt eget. Eller, fel av mig, inte eget i betydelsen originellt men i alla fall annorlunda än originalet. Det är habilt på alla sätt men det låter också så mycket hitradio att den lilla livekänsla som ändå finns i programmet helt försvinner.

 

Uno Svenningsson: You'll be sorry

Betyg: Fyra fyrar

För drygt 20 år sedan såg jag Monster (Anders Wendins dåvarande band) i en idrottshall i Åtvidaberg. Det var en halvlyckad konsert i kanske tio minuter, sedan drog bandet igång You'll be sorry - en frustande och frenetisk Clash rip-off - och publiken blev helt sjövild. Stämningen fick taket på idrottshallen att vrida sig och hålla för öronen. Det var ett galet tryck. När Uno gör den vid matbordet på Grå Gåsen ... not so much. Men desto mer nerv. Desto mer känsla. Han drar ner tempot, sjunger på svenska och lyckas verkligen göra den här svettiga punkstänkaren till sin egen. Halvvägs igenom låten sneglar en samlad Uno Svenningsson bort mot Anders Wendin och spricker upp i ett försiktigt leende när han ser att Wendin är lika tagen som alla. Årets starkaste Så mycket bättre-låt hittills. Eller som Eric Saade säger: "så jääla mycket Uno liksom".

 

Sabina Ddumba: It's been hurting all the way with you Joanna

Betyg: Tre fyrar

Sabina Ddumba stöper om Moneybrothers känslofyllda ballad om sorg och saknad, kärlek och en kraschad relation, till stillsam och avskalad neosoul. Att Sabina Ddumba kan sjunga nästan vad som helst och få det att funka är ingen hemlighet, men hur fint det än är blir jag inte särskilt berörd. Men snyggt är det.

 

Kikki Danielsson: Reconsider me

Betyg: Två fyrar

Självklart skulle någon i gänget tolka Moneybrothers stora genombrottshit, hans kanske tydligaste flirt med Springsteenfansen, och det känns inte särskilt överraskande att det blev Kikki Danielsson. Hon drar ner på tempot, sätter dragspelet från 4th of July, Asbury Park (Sandy) i centrum och gör med hjälp av sin beprövade arrangör Sören "Sulo" Karlsson en countryfierad version som tyvärr känns lite för mycket dansband.

 

Icona Pop: Building walls around us

Betyg: Tre fyrar

I originalet går Moneybrother all in med diskostråkar och dans, dans, dans och, tja, det gör väl Icona Pop också. Något uppdaterat känns det, lite snyggare och med ett och annat break för dansgolvet och radiostationerna, det står hitsingel stämplat på hela låten, men särskilt spännande blir det aldrig.

 

Tomas Andersson Wij: Snart kommer det en båt

Betyg: Tre fyrar

Tomas Andersson Wij gör kvällens mest intressanta låtval. Detta är en av de skönaste låtarna på Anders Wendins första skiva i eget namn och givetvis låter det som Tomas Andersson Wij själv har skrivit den, kanske för att han vrider till texten efter eget huvud. Finstämt och begåvat är det hur som helst. Känner mig dock lite frågande inför det lätt elektroniska anslaget, det hade nog funkat bättre med en enkel gitarr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.