Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Union Cabride Productions återförenas

Union Carbide Productions fyller trettio år. Firar med återförening i Spanien.


Nästa år är det 30 år sedan Union Carbide Productions albumdebuterade, och det firar bandet med att återförenas för en spelning på Azkena rockfestival i Spanien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Uppgifterna bekräftas av sångaren och frontfiguren Ebbot Lundberg, som också berättar för GP att det kommer att bli originaluppsättningen av bandmedlemmar.

"Pensionärsresa till Mallorca"

- Det blir på midsommarafton, och vi tänkte att det kunde vara en kul grej att ses igen. Jag ser det lite som en pensionärsresa till Mallorca, skämtar sångaren Ebbot Lundberg.

- Vi spelade faktiskt ihop i Union Carbide Productions förut i år när jag fyllde femtio.Hur det gick? Det är det nog inte många i bandet som minns, haha.

Att det skulle röra sig om en mer djupgående återförening med fler inbokade spelningar dementerar han.

- Nej, det är en engångsgrej. Det är nog inte ens så att alla i bandet vet om att vi ska göra den här spelningen i Azkona. Det gick väldigt snabbt alltihopa, när vi bestämde det...

Varför just Azkona rockfestival?

- Vårt album In the air tonight släpptes 1987, för trettio år sedan, så det är fokus på den skivan och på bandet de allra första åren 1986-1988, Därför är varken Ian Person eller Johan Skoglund med.De var ju de yngre som fick hoppa in i bandet när de gamla fick nog, hehe...

Union Carbide Productions, med från början Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Henrik Rylander, Per Helm och Patrik Caganis (senare även Adam Wladis och Ian Person) kom att lägga grunden för det ännu mer framgångsrika bandet The Soundtrack of Our Lives.

Det finns inte heller några planer på att Union Carbide Production ska spela eller turnera i Sverige.

Inte ens ett engångsgig i Göteborg, för gamla tiders skull?

- Nä, så långt har ingen av oss tänkt. Däremot kör vi julshow i december på Stora Teatern "Från Sinatra till Carbide"  med Brewhouse Big Band, där ingår en del Carbide-låtar. Annars framför jag ofta Carbide-låtar själv också, och med bandet The Indigo Children.

Vad skulle du säga att Union Carbide Productions gjort för musikaliskt avtryck?

- Vår enda ambition då, som jag minns det, var att bräcka Lädernunnan. De var först, det enda undergroundbandet som fanns i Göteborg då, och släppte två singlar: Slow Death med Freddie Wadling och Prime over. Vi ville bräcka det, fast med glimten i ögat, jag tror inte att vi tänkte längre än så. Det fanns ingen medveten tanke att "nu ska vi bli Sveriges svar på The Stooges eller så. Även om andra kanske dragit sådana paralleller efteråt. 

Vad gör du annars just nu?

-Jag ska precis ut på Europaturné med min nya soloskiva For the ages to come, och spelar bland annat i England, Tyskland och Holland. Sedan stannar jag ett tag i England, där jag samarbetar med Butch Vig (producenten bakom Nirvanas klassiska album Nevermind, Smashing Pumpkins Siamese dream, Sonic Youths Dirty och senast Foo Fighters Sonic highways.) Det ska resultera i en platta som jag släpper i maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.